Grand Café Evropa – som nu hedder Le Petit Beefbar
Hotel W Prague, Grand Hotel Evropa, Václavské náměstí (Wenzelspladsen) nr. 826/25
Der er steder i Prag, som fylder mig med nostalgi, og caféen på Grand Hotel Evropa er et af de steder. Det gamle hotel, oprindeligt bygget i neorenæssancen men moderniseret til sit nuværende Art Nouveau-udtryk i starten af det tyvende århundrede, stod som et monument over en anden tid, da jeg første gang besøgte Prag i 1981, og vi, der var meget unge dengang, hang ud på Grand Café Evropa, hvor vi for en slik kunne mæske os i Krim sekt og kaviar, mens en herre i smoking og butterfly underholdt på flyglet, og en syndflod af tjenende personale så til, at ingen manglede noget. Det føltes som en sær og næsten uvirkelig kontrast til den ellers noget triste kommunistiske stemning, der lå over byen, dens indbyggere og dens bygninger. Jeg kom der også på senere præ-kapitalistiske besøg i 1983 og 1987.
Efter murens fald blev mange hoteller gennemrenoveret og bragt op til nutidens standard, også prismæssigt, men ikke Evropa, der længe stod lidt slidt midt på Wenzelspladsen som en erindring om en svunden tid og med priser, der – b.la. pga. af delt bad og toiletter på gangene – var det billigste tilbud, vi kunne finde, da jeg sammen med en kollega besøgte byen i 1997. Vi indtog morgenmaden i den opulente, men noget ”patinerede” café, og vi elskede det, selv om omgivelserne var mere interessante end selve morgenmaden!
I 2013 blev hotellet lukket for at skulle gennemrenoveres, men i bedste Østmafiastil lykkedes det den ansvarlige entrepenør at stjæle hele byggesummen og vist nok gemme sig i Sydamerika. Det hele gik i stå indtil for et par år siden, hvor endelig renoveringen gik i gang, og man i dag er åbnet under luksusbrandet W Hotels med værelsespriser fra omkring Czk. 8.500,- i lavsæsonen, naturligvis uden inkluderet morgenmad.
Der vil med tiden være flere restauranter i det store hotel med omkring 160 værelser, men jeg var selvfølgelig allermest nysgerrig efter langt om længe at gense Grand Café Evropa, som jeg vel nødtvungent må vænne mig til at kalde Le Petit Beefbar, medmindre konceptet, som i så mange andre hotelrestaurationer i Prag, vil ændre sig igen og igen.
Til min store glæde var det første, der mødte mig, en omhyggelig genskabelse af fortidens storhed, og med sans for detaljer ser alt ud som originalt bortset fra, at det ikke længere er slidt. Alene det er med til at få mig til at forvente og acceptere priser, der vil være højere end på min lokale ølstue nede om hjørnet.
Og sådan er det selvfølgelig. Jeg blev budt velkommen af en høflig, korrekt og hvidklædt ung tjener, der tog min frakke og viste mig på plads ved et meget fint bord lige ved vinduet med udsigt ud på Václavské náměstí. Frokostmenuen er overskuelig med en afdeling med ”streetfood”, caféens klassikere og caféens signaturretter (se selv menuen) – og så en særlig Business frokost, som var det, jeg var interesseret i. Som forret kunne jeg vælge mellem en spinatsalat og dagens suppe, der var med svampe. Jeg valgte førstnævnte. Hovedretterne var enten signaturretten Steak Frites, altså en steak serveret med pommes frites og en ”Sauce beefbar”, en ”ultimativ okse smashburger” eller dagens ret, som i dag var grillet andefilet. Jeg var faktisk svært fristet af alle tre valgmuligheder, men besluttede mig for en steak frites. Samlet pris for to retter var Czk. 550,-.
Der er et OK udvalg af åbne vine i prisniveauet Czk. 180-330 pr. glas (0.125 l). Foretrækker man bobler, må man af med Czk. 180,- for prosecco og 390,- for champagne.
Men jeg valgte en øl, Pilsner Urquell, der i menuen står til Czk. 90,- for 0,3 l, hvilket jo er i den høje ende. Tjeneren var tydeligvis menneskekender, for i stedet for en stakkels lille baby-øl, der var taget fra moderen alt for tidligt, serverede han en halv liter, som figurerede på regningen til Czk. 135,-, en trods alt mere fair pris, der dog ikke kan findes noget sted på kortet. Underligt.
Min spinatsalat var frisk og velsmagende med en variation af grønne blade og forskelligt knas, bl.a. granatæblekerner, pijnekerner og så nogle tørrede røde kerner med sødme og sejhed, som jeg desværre ikke kunne identificere, men som jeg gerne havde spist mange flere af. Dressingen var velafstemt, og jeg var faktisk ret vild med den lette forret.
Steaken var selvfølgelig ikke specielt stor som et frokosttilbud, men den blev (ok, lad mig bare indrømme det: i andet forsøg) serveret perfekt medium/rare. De medfølgende pommes frites var ikke de sprødeste, jeg har spist, men de var acceptable. Saucen, der helt sikkert indeholdt en episk mængde smør, der jo for tiden er en kostbar råvare, var diskret tilsmagt med trøffel, som passede fint til dr tørrede urter, der ellers udgjorde grundstammen i smagen. Saucen stod fint til både fritter og kødet, der var OK mørt uden at være prangende, men havde rigtig god smag. Jeg fandt portionsstørrelsen passende til en frokost, men til en middag ville det nok være i underkanten.
Den samlede regning lød på Czk. 685,-. Alt i alt var det en helt tilfredsstillende frokost, og tager jeg stedets elegance, den venlige betjening og madens udmærkede kvalitet i betragtning, synes jeg, det er helt acceptabel værdi for pengene, som jeg gerne anbefaler andre at prøve, hvis man vil forkæle sig selv eller en anden lidt. Jeg kunne sagtens finde et billigere sted at spise frokost, men det var ikke mit ærinde i dag. Og jeg er nok også nødt til at vende tilbage for at smage den dér ultimative smashburger, de markedsfører sig med. Hvis nu jeg på forhånd indstiller forventningerne til ”glimrende” i stedet for ”ultimativ”, bliver det forhåbentlig en helt fin oplevelse.
Hej Laus
Dejligt indlæg. Vi var der også inden Evropa blev lukket for restaurering og har i alle årene efter ve tet på at noget skulle ske og dejligt da det så endelig åbnede ige. Har ikke været inde endnu men SKAL besøge caféen 😀 når vi igen besøger Prag i maj.
God dag til dig i det skønne Prag.
Har været der utallige gange siden 1985 (nok 35 x) husker vi fik en kop kaffe sammen på hjørnet nærved din bolig for år siden.
De bedste hilsner
Bruno.jacobsen@oncable.dk
Hotel Evropa har altid stået for mig som en ikonisk bygning, og jeg kan se af kommentarer på Facebook til min artikel, at sådan er der vist mange, der har det.
Så det er glædeligt, at bygningen er blevet smukt restaureret og igen kommer til sin ret.