Restauranter i Prag – gode spisesteder

af | 30. aug, 23 | Mad og Drikke, Prag Guide

For mange mennesker er det at gå ud at spise en stor del af glæden ved at rejse. Prag har utroligt mange restauranter og spisesteder, men hvordan finder man de bedste?

Jeg har boet i byen siden 2007, og jeg har besøgt et utal af restauranter af enhver afskygning. Over årene er kvaliteten af både maden, anretningen på tallerkenen og betjeningen steget, i hvert fald sådan helt generelt. Men der findes stadig restauranter, som lukrerer på den store strøm af turister, og hvor hverken priser, kvalitet eller service tiltrækker de lokale. Den type restauranter går jeg i en stor bue udenom.

Vigtig note: få brancher er så omskiftelige som netop restaurant-branchen, og selv om jeg forsøger at vælge spisesteder til denne artikel, som jeg håber har en god fremtid for sig, så kan noget have ændret sig, når du læser den. Jeg linker til alle anbefalingerne – gør dig selv den tjeneste, at du tjekker linket, før I beslutter jer. Noget kan have ændret sig, og er det tilfældet, undskylder jeg på forhånd.

Vigtig note 2: jeg bliver ikke på nogen måde betalt for at anbefale bestemte restauranter. Nedenstående er et subjektivt forsøg på at tage jer med til mine yndlingssteder. Jeg modtager ikke bestikkelse eller kommission!

I denne artikel vil jeg fortælle om restauranter, der serverer original tjekkisk mad. Men jeg vil selvfølgelig også komme ind på de mange andre typer, som er værd at udforske.

En stor fordel ved at rejse i Prag er, at prisniveauet er meget lavere, end vi er vant til fra Danmark. Og når jeg alligevel beskæftiger mig med priser, så er det ikke fordi, jeg antager, at mine danske gæster ikke har råd. Men jeg tænker, at de færreste bryder sig om at føle sig taget ved næsen og havne i en turistfælde. For mig er det et godt tegn, hvis jeg fornemmer, at en restaurant har lokale gæster. I mine anbefalinger vil du også finde forslag, som ikke ligger i det absolutte centrum. For det er sjældent der, jeg får de bedste oplevelser. Men selvfølgelig er der undtagelser, og dem vil jeg nævne nogle stykker af. Men allerhelst vil jeg lokke dig til at bevæge dig en smule væk fra de steder, hvor turisterne færdes i hobetal.

Jeg vil også hen imod slutningen af artiklen nævne nogle deciderede gourmet-restauranter, hvor man primært vil komme for at få en smagemenu med mange små retter og evt. en tilhørende vinmenu. Sætter man pris på den slags oplevelser og forkælelse, bør man slå til, mens man er i Prag. Her får man simpelthen meget mere for pengene.

Sådan undgår du nogle af de værste turistfælder – kig blandt efter dette:

 • Skiltningen. Hvis en restaurant foregiver at være en ”original tjekkisk restaurant” og derfor har en facade, som bekendtgør dette på en lang række sprog, så er det næppe der, de lokale kommer. ”Original Czech Cuisine”, ”Traditional Czech Restaurant” på engelsk, tysk, russisk, italiensk osv. er jo overflødig information for tjekker. I det helt centrale Prag har jeg på en spadseretur taget et tjek på nogle af disse steder, og generelt var priserne omkring det dobbelte af, hvad man ville forvente, og de eneste tjekker i restauranterne var personalet. Som regel kan man indenfor en afstand af mindre end 100 meter finde en restaurant, som faktisk er tjekkisk, men har en mindre støjende skiltning.
 • Adressen. I det helt centrale Prag (Prag 1) og især i den gamle bydel er der ganske bestemte ruter, hvor turisterne primært går. De steder undgår jeg i store træk, når jeg leder efter en restaurant. På f.eks. Staroměstské náměstí (den Gamle Rådhusplads) er der et utal af restauranter, og de ser indbydende ud. De fleste er rent ud sagt elendige, dyre og dårlige oplevelser, med en enkelt undtagelse, nemlig den tjekkiske Restaurant Mincovna, hvor der er masser af lokale, som kommer for at spise god mad til rimelige priser med en velskænket Pilsner Urquell til. Faktisk er det som regel nødvendigt at bestille bord, fordi tjekkerne kommer i god tid for at få en plads. Nogenlunde det samme gør sig gældende på Václavské náměstí (Wenzelspladsen), men bevæger man sig ind i de mange arkader, kan man finde gode, lokale steder. Hospoda v Lucerně er mit bedste bud, den ligger inde i Lucerna passagen. Den ”værste” gade er muligvis Karlova-gaden, som går fra Karlsbroen til Den Gamle Rådhusplads. Jeg kan næsten ikke forestille mig, at tjekker overhovedet overvejer at kigge på spisestederne her, de haster bare videre til et bedre sted.
 • Menuen udenfor: i løbet af kort tid kan man danne sig et overblik over, hvad der er en rimelig pris. Hvis der er en menu udenfor med priser, kan man tjekke, før man går ind. Er der en menu uden priser, bør man gå videre.
 • U Fleku. Engang var dette traditionelle gamle bryghus og værtshus en dejlig oplevelse. Det var i grunden mest før 1989. Nu er det efter min mening en skændsel for god restaurantskik. Tjenerne er arrogante, de forsøger at narre gæsterne til at drikke et utal af shots med en antydning af, at de er ”på huset”. Det er de selvfølgelig ikke, tværtimod er de til dobbelt pris, men afslår man, får man en behandling, som var man spedalsk. Priserne på stedet er urimelige, øllet findes meget bedre andre steder, og maden er ringe. Er du alligevel nysgerrig, fordi utallige naboer og andre bekendte har fortalt om stedet, så husk at tælle regningen efter. Der kommer sandsynligvis en del ekstra på, som I ikke har spist og drukket, og der vil sikkert også være skrevet drikkepenge på, hvilket ikke er tilladt. Personligt kommer jeg der ikke, om så jeg bliver betalt for det!

Tjekkiske Restauranter i Prag

Der er mange, og det er svært at vælge. Nedenstående hører til blandt de steder, jeg selv holder af at komme.

Mincovna, Staroměstské nám. 7, Prag 1. Tjekkisk gastropub i et tidligere møntmageri (deraf navnet Mincovna). Traditionelle tjekkiske retter og også mere moderne fortolkninger, mange lokale gæster. Der serveres bl.a. upasteuriseret Pilsner Urquell. Daglig frokostmenu. Bed om den, hvis du ikke automatisk får den tilbudt midt på dagen. Bordbestilling anbefales.

Mincovna

Pivnice Štupartská, Štupartská 9, Prag 1. Ølstue med servering af traditionelle retter. Mange lokale gæster. Maden er ”gammeldags”, men det kan jo netop være noget af det, man gerne går efter, når man vil prøve noget traditionelt. Frokostmenu til lave priser, husk at spørge efter den.

Pivnice Štupartská

Lod’ Pivovar (”Bryggeribåden”), Štefánikův most Dvořákovo nábřeží, Prag 1. Mikrobryggeri på en båd, som man finder lige ved broen Štefánikův most. Den sejler ingen steder, og hvis det alligevel føles sådan, så er det pga. det gode øl. Deres sorte øl har vundet guld blandt 214 deltagere som ”Tjekkiets bedste sorte øl fra et lille bryggeri”, og personligt finder jeg den fremragende, langt bedre end den ellers så berømte øl fra U Fleku. Menuen har en del tjekkiske retter, priserne er helt som de lokale forventer, og både mad og øl er af høj kvalitet.

Lod’ Pivovar

Masaryčka, Masarykovo nádraží, Prag 1. Masarykovo nádraží, Masaryk-banegården, er Prags ældste banegård, som kunne tage imod damptog. Den stammer fra 1845, og fik i 1919 sit nuværende navn til ære for det moderne Tjekkoslovakiets første præsident, Tomáš Garrigue Masaryk. I mange år virkede denne banegård forsømt, men for tiden gennemgår den en omfattende renovering.

Restaurant Masaryčka åbnede dørene i sensommeren 2021, midt under coronarestriktionerne.  Det havde taget meget lang tid at renovere lokalerne, der havde stået ubenyttede hen siden 1990, og så åbnede man simpelthen, da man var parat til det. Moderniseringen, der har kostet, hvad der svarer til 22 mio. danske kroner, er sket med hensyntagen til mange originale detaljer. Moderne design møder gamle detaljer, hvis man kigger efter. Der er plads til omkring 200 gæster. Menuer har mange tjekkiske retter, inspireret af ”Den Første Republik”, der var perioden fra 1918-38, men de serveres i tidssvarende og velsmagende udgaver. På hverdage er der en særlig frokostmenu, der skifter dagligt, og her er priserne særdeles overkommelige – men det er de nu også på aftenmenuen. Der serveres upasteuriseret Pilsner Urquell, og også den sorte Kozel, som mange danskere holder af, kan fås fra fad. Foruden selvfølgelig masser af alkoholfrie drikkevarer, shots og vin.

Masaryčka

U Kroka, Vratislavova 28, Prag 2. Tjekkisk restaurant, som kunne have mottoet ”kan vi ikke gøre det lidt bedre?”, for det synes jeg helt generelt, de gør. Maden er virkeligt god, betjeningen er venlig, og som regel er stedet helt fyldt. Jeg tager ikke chancen og besøger restauranten uden reservation. På en almindelig aften kan man opleve, at flere må gå forgæves end det antal, der faktisk har fået bord. Her kommer mange lokale, men fordi restauranten får velfortjente gode anmeldelser på Tripadvisor, kommer der også en del turister. Tag sporvogn 2, 3, 7 eller 17 til Vyton, så er du der næsten. Eller nyd en spadseretur langs floden mod syd, det er i sig selv en oplevelse. Det er nemt og enkelt at bestille bord online via deres hjemmeside.

U Kroka

Ossegg Praha, Římská 45, Prag 2. Lige ved den skønne plads Náměstí Míru, der jo har gode forbindelser med både metro og sporvogne, finder man dette forholdsvis nye mikrobryggeri, som meget hurtigt er blevet en favorit blandt de lokale. Her brygges virkeligt gode øl til priser, man som dansker knapt kan forstå, og maden laves fra bunden af gode og ærlige råvarer. Tag et kig ned i kælderen og fald i svime over det smukke bryggeriudstyr.

Ossegg Praha

Italienske restauranter i Prag

Gode italienske restauranter i Prag hører ofte til i den lidt dyrere ende. Der findes pizzeriaer overalt, men jeg vil undlade at nævne de, der mest ligner hinanden.

Pasta Fresca, Celetná 11, Prag 1. Som navnet antyder, er restauranten især fokuseret på pasta, men de serverer selvfølgelig også fisk, fjerkræ, oksekød, kalv og svin. Det er ikke et sted med fokus på vegetarretter. Restauranten er en del af Ambiente gruppen, som gennem årene har udviklet sig til at være en garant for god kvalitet i Prag. Sjældent helt billigt, men man kan forvente, at kvaliteten følger med priserne, og for en dansker vil også Pasta Fresca være helt overkommelig prismæssigt.

Pasta Fresca

La Bottega Linka, Havlíčkova 13, Prag 1. Som det var tilfældet med Pasta Fresca, så er La Bottega Linka også medlem af en større ”familie” af restauranter i Prag, og ”Familiefaren” her er italieneren Riccardo Lucke, der har opnået nærmest heltestatus i Prag. Hans første restaurant var Aromi, som bestemt er et besøg værd. Vil man have den ultimative forkælelse på en italiensk restaurant, er Aromi stedet! Den er en gourmet-restaurant med priser, der matcher, men set med danske øjne ganske rimelige. Der er en del restauranter i La Collezione-gruppen, som har ”La Bottega” i navnet, og det er jo en smagssag hvilken af dem, man foretrækker. Jeg kunne sådan set også have nævnt en af de andre, men Linka er blevet den, jeg synes bedst om. Alle Bottega-restauranterne har diske med italienske delikatesser, og jeg er ret vild med et udvalg af skinke, pølse, oste, oliven og så videre som forret. Kan man lide tapas, minder det jo lidt om det. Det er velegnet til at dele. Man kan selv vælge eller bede tjeneren om at sammensætte et udvalg. Bottega Linka har en særlig grill, så kan man lide steaks eller fisk, er det et godt, omend ikke helt billigt, valg. Vinkortet er omfattende.

La Bottega Linka

Grosseto Pizzeria Ristorante, Francouzská 2, Prag 2. Ved Náměstí Míru finder man denne italienske restaurant med pizza, pasta og andre gode retter. Den er særdeles populær blandt de lokale, og det er helt nødvendigt at bestille bord, men det kan nemt klares online via deres hjemmeside. Pizzaerne bages i stenovn og er af den romerske type, det vil sige med en ret tynd bund og en smal kant, hvilket falder i mange menneskers smag. Hører man til dem, der kan finde på at skære skorpen fra på en pizza, så skal man jo gå efter de romerske. Der er mange lækre pastaretter på kortet. Bag restauranten ligger deres skønne gårdhave, som er et trækplaster i sig selv i den del af året, hvor man helst vil sidde ude. Grosseto er billigere end de italienske restauranter, jeg har nævnt ovenfor, og den er måske også bedre til en familie med forskellige ønsker til maden.

Grosseto Pizzeria Ristorante

Da Antonio Pizzeria Napoletana, 2 adresser: Dittrichova 25, Prag 2 og Milada Horákové 9, Prag 7. Pizzaen siges jo at stamme fra Napoli, og mine italienske venner er generelt enige om, at en ”rigtig” pizza skal være neapolitansk stil, dvs. med en forholdsvis bred skorpe, som helst bør have nogle lidt svedne steder, og som i øvrigt dufter himmelsk, når den frisk og rygende varm forlader ovnen og placeres foran mig på bordet. Det er min foretrukne pizza-type, og de senere år er der dukket restauranter op i Prag, der specialiserer sig i netop disse pizzaer. Det er ikke de billigste, men overkommelige. Antonio er en legendarisk italiensk pizzaiolo, og han anses for at være en af de bedste i Prag.

Da Antonio Pizzeria Napoletana

Restauranter i Prag med fokus på steaks og kød

Der er et par steak-restauranter i Prag, som får gode anmeldelser og ofte anbefales, men efter min smag er de for dyre. Du skal være velkommen til selv at prøve efter, jeg er sikker på, du vil få en god steak. Jeg har ikke prøvet dem. Den dyreste er George Prime Steak. Deres billigste bøf er en New York Strip til 415 danske kroner uden tilbehør. Der kommer sauce (kr. 30,-) og f.eks. pommes frites (kr. 50,-) oven i, og for den pris kan jeg få 3 retter og en hel flaske vin på The Eatery eller en overdådig brunch/frokost med vin og bobler på Mlynec. I begge tilfælde ville jeg kunne give gode drikkepenge og stadig have noget til overs. Jeg er for nærig! Knapt så dyr er La Casa Argentina, hvor du kan få billigste bøf fra 300 danske kroner (fra Argentina) og kr. 540,- (fra USA) + tilbehør. En del anmeldere synes ikke, den er prisen værd. Men som nævnt, jeg har ikke prøvet.

Beefhouse Praha, Mlynářská 3, Prag 1: Kødet tilberedes på trækulsgrill, og det smages. Der er mange forskellige steaks at vælge imellem, og selvfølgelig også andre retter. Personligt har jeg kun fået møre og smagfulde udgaver på stedet, så jeg tør godt anbefale restauranten, også til de, der virkeligt sætter pris på en god bøf.

Beefhouse Praha

Bila Krava, Rubesova 10, Prag 2: Navnet betyder ”Den Hvide Ko”. Denne restaurant kan næsten minde om en hyggelig fransk bistro i sin indretning. De specialiserer sig i Charolais kødkvæg fra Tjekkiet, og det er kvæg, som har haft et godt liv og er blevet skånsomt slagtet, før det efter 1-2 måneders modning serveres i restauranten. Vinkortet bærer især præg af, at man er glade for Pinot Noir druen, men andre typer serveres også. Virkelig god kvalitet, men har du en person med, som ikke spiser oksekød eller kød i det hele taget, så er det ikke det rigtige valg. Vil du til gengæld invitere mig på en steak med vin, så er jeg klar!

Bila Krava

Stejkárna Holešovice, Veletržní 5, Prag 7: Kender man Prag, vil man vide, at Prag 7 ikke er specielt langt ude, og turen til Stejkárna er nem med sporvogn eller metro (det ligger meget tæt på det sted, hvor ”Det Gule Marked” oprindeligt var – og tusindvis af danskere har i årenes løb besøgt dette marked, så det er ikke så svært…). Her flokkes de lokale om bøffer af især sydamerikansk Aberdeen Angus kødkvæg. En Ball tip steak kan fås for under 100 danske kroner, men det bliver den ikke dårlig af. Man kan for de fleste bøffers vedkommende vælge mellem 220 og 320 gram, og der kan også bestilles kylling, and og svin. Vinkortet er ikke ruinerende, og i det hele taget er ”value for money” noget, der karakteriserer restauranten. Derfor bør du også bestille bord, det kan klares online via hjemmesiden.

Stejkárna har også en restaurant i Vinohrady, hvis det er nemmere – adressen er Říčanská 7

Stejkárna Holešovice

Brasileiro, 2 adresser: Na Příkopě 22, Prag 1 og U Radnice 13, Prag 1. De to placeringer har menu og koncept tilfælles, men rummene er meget forskellige. Den første er forholdsvis moderne og luftig, den anden er i gamle hvælvede kælderrum med atmosfære, men mindre luftig. Det er en temperamentssag, hvad man foretrækker. Det er ikke steak-restauranter, men i stedet er de specialiseret i brasiliansk Churrasco, som er mad tilberedt på spyd over grill. Der er også en lækker buffet med salater og kolde delikatesser. Det er ”spis-hvad-du-orker”, og tjenerne kommer i en lind strøm til bordet og tilbyder friskgrillet mad, indtil man tigger om nåde. Kvaliteten er høj, og er man dygtig til at spise, er det god værdi for pengene. Et ”pro-tip” fra den madglade er, at man gerne må sige nej tak, hvis de kommer med en type kød eller udskæring, man ikke har som førsteprioritet. De vil gerne ”fylde” gæsterne med de lidt billigere typer, og forretningen skal jo løbe rundt. Men DU fortjener det bedste!

Den sparsommelige kan komme på hverdage og få en lavere pris, hvis man bare giver op og går før klokken 18. Det er noget af en fest at spise der, men – og det er et væsentligt men – der er ikke meget ro ved bordet pga. den ustandselige strøm af tjenere, der tilbyder mad. Derfor egner det sig til nogle grupper og ikke til andre. Vil man gerne sidde og hygge sig med lange samtaler, give sig god tid og koncentrere sig om maden og hinanden, så er det ikke et godt valg. Bordbestilling er absolut nødvendig og kan klares online via hjemmesiden.

Brasileiro

Vegetariske og veganske restauranter i Prag

Da jeg flyttede til byen i 2007, var det næsten umuligt for en vegetar at få et indbydende måltid i Prag. En salat, bevares, og var man heldig, havde de husket at undlade bacon. Eller en af de tjekkiske nationalretter, friturestegt ost, som i øvrigt sammen med pommes frites og tartarsauce stadig er universalmidlet mod tømmermænd. Udviklingen er gået hurtigt, tingene har ændret sig, og i dag er Prag faktisk på verdens Top 10 blandt hovedstæder, når det drejer sig om vegetariske/veganske restauranter i forhold til indbyggertallet.

Varedeklaration: jeg er ikke vegetar og har ikke erfaring med restauranterne. Jeg følger meget med i, hvad der drøftes om mad her i byen, så det er på den baggrund, jeg har valgt anbefalingerne. Jeg vil ikke komme med beskrivelser af dem, for det ville ikke være ærligt. Men tjek deres hjemmesider.

CountrylifeMelantrichova 15, Prag 1

EstrellaOpatovická  17, Prag 1

MaitreaTýnská ulička 6, Prag 1

Lehká hlavaBoršov 2, Prag 1

Pastva, Nádražní 102, Prag 5

Spojka Karlin , Pernerova 697/35. Bemærk, At Spojka ikke er en decideret vegeratrestaurant. Derimod definerer de sig som fleksitariske og kan præsentere retter, der vil tiltale såvel vegetarer, kødspisere og de, der er midt imellem. Jeg hører den ofte meget rosende omtalt for den gennemarbejdede, fantasifulde og lækre menu og for balancen i retterne, der indeholder masser af grønt, også i kødretter. Er man en blandet flok, er Spojka et godt bud!

Spojka Karlin

Asiatiske restauranter i Prag

Denne gruppe vil samle nogle af de gode restauranter med indisk, thailandsk, vietnamesisk, kinesisk og anden asiatisk mad.

“K” – The Two Brothers Indian Restaurant, Petrská 12, Prag 1. Restauranten tilhører to brødre fra et område i Indien, som oprindeligt var et kongedømme med et meget indviklet navn, der begyndte med bogstavet “K”. Deraf navnet. Da de overtog lokalerne, brugte de 18 måneder på at istandsætte og indrette med indiske antikviteter, og det var ikke forgæves. Personligt synes jeg, det er den smukkeste restaurant i byen, men det ville jo alt sammen være ligegyldigt, hvis ikke også maden var i top. Og det er den. Det er de bedste indiske retter, jeg har spist noget sted, og tillige er betjeningen særdeles venlig. Det er ikke en konkurrence for restauranten at tilberede maden så stærkt som muligt, og man kan simpelthen vælge styrke på en skala fra 1-10. De er gode til at ramme. En 7’er er meget stærk, selv for mig, der elsker chili, så man skal ikke skamme sig over at vælge en 3’er, hvis man gerne vil kunne slappe af, mens man spiser. En god ting ved indiske restauranter (og mange asiatiske restauranter i det hele taget) er, at maden egner sig fint til at dele. Hvis I er nogle stykker, så bestil noget ris, nogle naan brød og så forskellige for- og hovedretter, som I alle kan smage. De kommer i separate skåle, og man får en tallerken hver, som man kan smide sine smagsprøver over på. Jeg synes, restauranten er fantastisk!

Sidst, jeg var på restauranten, fik jeg rejer til forret, hvidløgsnaan, basmati ris og en karryret med lam. 2 mennesker kunne fint have delt det måltid. Så er I flere, kan I nøjes med at bestille mindre, end I tror, I behøver. I kan jo altid bestille lidt mere…

“K” – The Two Brothers Indian Restaurant

Siam Orchid, Na Poříčí 21, Prag 1. Thailandsk restaurant. Når du finder adressen, så skal du alligevel kigge grundigt blandt alle skiltene, finde ud af at gå ind i bygningen, gå op på første sal og passere en massagesalon – og så kommer du til den ydmygt udseende restaurant, som mest af alt minder mig om et spisested i en soi (sidegade) i Bangkok eller Chiang Mai. Der er ikke fornemme, dyre møbler og avancerede moderne gimmicks, men der står en Thailandsk tjener bag baren og selvfølgelig også en thailandsk kok i køkkenet, og det er hele denne atmosfære kombineret med madens kvalitet, som gør, at det er min foretrukne Thai-restaurant i Prag. På spisekortet kan man se, hvor krydrede retterne er, og det er værd at lægge mærke til, for i modsætning til de fleste thai-restauranter i Prag, så er styrken autentisk. Man kan selvfølgelig forklare, hvordan man kan lide det, og der er også retter uden chili eller andet farligt stads. Efter min mening er Siam Orchid den mest autentiske thailandske restaurant i Prag.

Siam Orchid

NOI – the art of taste, Újezd 19, Prag 1. Thailandsk restaurant med moderne og smagfuld indretning og en hip lounge-atmosfære, som mange vil finde lækker og indbydende. Af og til er der ovenikøbet en dj, som diskret står og mixer lounge-musikken, der i øvrigt ikke er for høj efter min mening. Det er slet, slet ikke diskoteksvolumen. I godt vejr kan man sidde i gårdhaven. Spisekortet er omfattende, og de tilpasser krydringen til lokal smag, medmindre man insisterer (og jeg mener insisterer!) på, at den skal være mere som i Thailand. Som på alle andre af mine asiatiske forslag er det også her hyggeligt at bestille nogle retter til deling, hvis man er en gruppe.

NOI – the art of taste

Yori Restaurant, Masarykovo nábřezi 12, Prag 1. Asiatisk restaurant – og hvad er så det, kan man spørge sig selv? Det er faktisk ret almindeligt i Prag, at en restaurant ikke lægger sig helt fast på et bestemt nationalt køkken, men i stedet kalder sig ”asiatisk restaurant”. De er sjældent ringe, men de er også sjældent ret fantastiske, for det bliver lidt som om, de hverken er rigtigt gode eller dårlige til noget af det, de vil strække sig over. Der er heldigvis undtagelser, og Yori er en af dem. Du kan få retter fra Vietnam, Thailand og en smule koreansk, og alt det, jeg har smagt, har været virkelig lækkert og autentisk. Retterne er lette, der er friske grøntsager i dem, og både vegetarer og veganere vil kunne have en god oplevelse sammen med eventuelle kødspisende venner. Priserne er fair, og de gange, jeg har været der, har teamet af unge tjenere være søde, venlige og hjælpsomme. Faktisk så meget, at jeg syntes, det blev en del af oplevelsen. Men den slags afhænger jo meget af, hvem der aktuelt er ansat, så jeg udsteder ikke løfter.

Yori Restaurant

Macao & Wok, Truhlářská 3, Prag 1. Kinesisk restaurant – eller det tætteste man for tiden kommer på en kinesisk restaurant i det centrale Prag. Der har været nogle, som var mere autentiske, men de klarede sig desværre ikke, så hønsefødder og syltede griseører må man gå forgæves efter.

Macao & Wok har et godt udvalg, og deres priser er fair. Det vil være min foretrukne ”kineser” for tiden, langt bedre end de kinesiske restauranter, jeg har prøvet i Danmark, og også her kan man få retter, som ikke falder så tungt – og igen vil det være oplagt at bestille mad ”til bordet”, så man kan smage noget forskelligt. Vegetarer og veganere kan spise med!

På den seneste menu kan jeg se, at de også tilbyder sushi og Thailandsk mad. Så mange i familien kan få tilfredsstillet deres specifikke ønsker.

Macao & Wok

Pho Vietnam Tuan & Lan, Anglická 15 Prag 2 og Slavíkova 1 Prag 2. Den største ikke-europæiske indvandrergruppe i Tjekkiet er vietnamesere – det er der nogle historiske grunde til, som rækker tilbage til Vietnamkrigen. I mange år åbnede vietnamesere oftest en slags kinesiske restauranter, som hverken var autentiske eller specielle, men altid billige. De var/er heller ikke ringe, så det er en udmærket måde at finde sig et godt og billigt måltid. Men i de senere år er interessen for vietnamesernes egne specialiteter vokset, og det var Tuan & Lan, som gik i spidsen for denne nye ”bevægelses” folkelige udbredelse. Derfor er det også fair, at det er deres restauranter, som fremhæves her. Kan du lide frisklavet mad med gode råvarer, en let fornemmelse i maven og overkommelige priser, så besøg en af deres to restauranter. Vietnamesisk mad er som regel ikke specielt præget af chili, men smagene er friske og nærmest sprøde.

Pho Vietnam Tuan & Lan

Ngô restaurant, Jugoslávská 661/23, Prag 2. Ngô restaurant lå oprindeligt i Prag 8, Karlin, men er nu flyttet til Vinohrady, et stenkast fra Náměstí Míru.

Som nævnt er der mange vietnamesiske restauranter i Prag, og de er som regel udmærkede. Men straks, man træder indenfor hos Ngô, kan man mærke, at de er “next level” – lidt mere indbydende, lidt mere moderne, lidt mere detaljeorienterede. Det vil vise sig, at maden også er lidt lækrere. Menuen har nogle lidt fantasifulde navne til de i øvrigt traditionelle retter, og det skal man ikke lade sig forvirre af. Er man to eller flere, kan man bestille ”dagens familiemiddag”, som er flere forskellige retter, man så deler. Den skifter om ikke dagligt, så jævnligt.

Maden er ikke chilikrydret, så alle kan være med. Råvarerne er gode og friske, tilberedningen er lækker!

Læs min længere artikel om Ngô restaurant her.

Ngô restaurant

Gourmetoplevelser i Prag

Hvis du sætter pris på en restaurantoplevelse udover det sædvanlige og godt vil betale for det, så er det oplagt at besøge et par af de eksklusive restauranter i Prag. Her vil retterne nærmest være kunstværker på tallerkenen, betjeningen udsøgt, og som regel vil der kunne tilkøbes en vinmenu, hvor restaurantens sommelier har valgt netop de vine, som vil passe perfekt til hver enkelt ret. Det er sjældent, jeg har råd til at gå ud og bruge måske 1000 danske kroner på en spiseoplevelse, men fordi der hver vinter er en restaurantfestival i Prag, hvor nogle af byens toprestauranter laver en særlig smagemenu til en overkommelig pris (ca. 200 kroner for 3 retter og 2 glas vin), har jeg alligevel haft fornøjelsen af at prøve nogle af byens allerbedste restauranter.

The Eatery, U Uranie 18, Prag 7. Første restaurant i denne kategori adskiller sig lidt fra resten, da den ikke byder på smagemenuer med mange små retter og afstemt vinmenu. I stedet vælger man á la carte, typisk 3 retter og vælger også selv sin vin. The Eatery er billigere end de næste to restauranter på listen, men maden er fantastisk og fuldt ud på gourmet-niveau.

Ejeren af The Eatery hedder Pavel Býček, og han var i en årrække chefkok på restaurant Alcron, som dengang havde en Michelinstjerne. Men på et tidspunkt ville han gerne videre, og selv om køkkenchefen, Roman Paulus, forblev på Alcron, mistede de året efter deres Michelinstjerne. Jeg kan jo ikke sige med sikkerhed, at det var grunden, og Alcron laver stadig god mad. Men Pavel Býček åbnede i stedet The Eatery, som serverer mad af meget høj klasse men i lidt større portioner, så det passer til de flestes appetit med en 3-retters menu. Der anvendes råvarer af høj kvalitet, men ofte nogle utraditionelle og ikke specielt eksklusive produkter, der til gengæld får deres eget liv i hænderne på en mester. Hvis man synes, nogle af retterne er for ”sære”, kan man gå udenom og vælge noget mere traditionelt. Prisniveauet, mens dette skrives, er i omegnen af 250-350 danske kroner for 3 retter. Restauranten har i øvrigt et helt utroligt vinkort, hvor man kan vælge flasker i intervallet 100-17.000 danske kroner. Sidstnævnte er en Château Petrus, i Danmark bedst kendt for at have fældet Peter Brixtofte, der helst ikke betalte for den selv. Generelt gælder det for vinkortet, at fortjenesten pr. flaske ikke er nær så høj, som det normalt er tilfældet på restauranter, så man får virkelig noget ekstra for pengene, hvis man beslutter sig for at spendere en halvtredser mere, end man først havde tænkt sig. Personligt anser jeg The Eatery som en af de mest spændende nye restauranter i Prag i de seneste år, og jeg synes, kvaliteten af maden langt overstiger det, man skal betale for den. Men den er ikke for alle – hvis man anser sig selv for at være kræsen, vil man måske blive en smule forskrækket over spisekortet. Er man derimod nysgerrig, når det gælder mad, så er det bare med at komme afsted!

Læs min længere artikel om The Eatery her.

The Eatery

Grand Cru, Lodecká 4, Prag 1. Da jeg spiste her under restaurantfestivalen for et nogle år siden, var jeg så imponeret, at mine venner nok i en periode var trætte af at høre om det. Retterne var fantasifuldt sammensatte, men hvert eneste element på tallerkenen gav en smag og en konsistens, som bidrog til helheden. Betjeningen var afslappet, men også meget venlig, og ”min” tjener, som jeg hyggesludrede lidt med, inviterede mig ovenikøbet til også at se køkkenet, hvor kokkene med meget stor præcision anrettede godbidderne. En fantastisk oplevelse. I skrivende stund koster en 5-retters smagemenu med tilhørende vine i alt kr. 800,-.

Jeg har besøgt Grand Cru i december 2023 til en smagemenu med vin, og det kan du læse om her.

Grand Cru

Restaurant Mlýnec, Novotného lávka 9, Prag 1. Lige ved Karlsbroen ligger denne rummelige gourmetrestaurant. Jeg har spist der en del gange under restaurantfestivalen, og den plejer at være et af højdepunkterne. Den har ganske enkelt aldrig skuffet mig. Retterne er fantasifulde uden at være ”langt ude”, og serveringen er venlig. En 4-retters smagemenu med tilhørende vine koster i skrivende stund i alt kr. 770,-., og en 5-retters smagemenu med vin koster kr. 900,-. De er hver en krone værd.

Et helt særligt slagnummer er deres ugentlige ”brunch”, der serveres lørdage og søndage fra 11:30-15:00. Jeg skriver ”brunch”, for det er snarere en luksuriøs frokost.

Man får 2-3 små forretter, 2-3 hovedretter og 2 desserter, alt sammen serveret ved bordet. Under hele brunchen er der prosecco, rødvin, hvidvin, friskpresset appelsinjuice, øl, diverse alkoholfrie drikkevarer og kaffe – alt hvad man orker.

Alt er i høj kvalitet, betjeningen er hjælpsom og venlig og til prisen (Czk. 1.345,-, kr. 415 d. 30/8 2023) er det intet mindre end et røverkøb. Kun adgang med reservation, prisen kan bl.a. lade sig gøre, fordi de ved præcist hvor meget, der skal laves og serveres.

Læs min længere artikel om brunch på Mlynec her.

Restaurant Mlýnec

Prag har desuden 2 restauranter med en Michelinstjerne. Desværre har jeg ikke spist der, men jeg hører positiv omtale af dem, og især den første af de to skulle være særdeles spændende og ret fantastisk.

La Degustation Bohême Bourgeoise, Haštalská 18, Prag 1. Restauranten har haft en Michelinstjerne i længst tid. Den er forholdsvis lille, og normalt er det klogt at booke bord i meget god tid. Der er ikke et a la carte kort, men normalt to smagemenuer, som fokuserer på tjekkiske traditioner i moderne og meget raffinerede udgaver.

Field Restaurant, U Milosrdných 12, Prag 1. Restauranten fokuserer på at præsentere gode ingredienser på en moderne og ofte tilsyneladende enkel måde. Forvent overraskende versioner af retter, du egentlig troede, du kendte.

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!

Alle indlæg i Blog og guide – de mest læste først

 1. Information om Corona i Prag og Tjekkiet
 2. Markeder i Prag
 3. Om Prag Hoteller
 4. Restauranter i Prag – gode spisesteder
 5. Prag 2 – Vinohrady: Restauranter i overflod
 6. Metro og sporvogne i Prag
 7. The Eatery – bedst værdi for pengene i Prag?
 8. Valuta i Tjekkiet: den tjekkiske Koruna
 9. Floden i Prag: Moldau (på tjekkisk Vltava)
 10. Bilist i Prag og Tjekkiet – kør selv ferie
 11. Prags Distrikter – hvor skal man som turist bo i Prag?
 12. Jul og julemarkeder i Prag
 13. Restaurant Mlýnec – gourmet ved Karlsbroen
 14. Børn i Prag
 15. Ngô restaurant – Vietnamesisk familiedrevet restaurant
 16. Velkommen til Stalinstadt (i dag: Eisenhüttenstadt)
 17. En halv dag ved Vyšehrad – med og uden kunstig intelligens
 18. Ribs of Prague – restaurant med speciale i ribben
 19. Kort over Prag
 20. Restaurant Grand Cru, Prag 1 (anmeldelse)

Seneste Kommentarer

Du vil måske synes om…

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!