Valuta i Tjekkiet: den tjekkiske Koruna

af | 4. okt, 23 | Prag Guide

Få svarene på de almindeligste spørgsmål om penge og valuta i Prag:

Kan jeg betale med Euro i Tjekkiet? Skal jeg veksle penge hjemmefra, når jeg rejser til Prag? Hvad hedder valutaen i Prag? Hvor kan jeg veksle penge i Prag? Kan man betale med kort i Prag?

10 sparetips om den tjekkiske Koruna. Få mest ud af dine penge!

Tjekkiet og dermed Prag er medlem af EU, men man har (endnu) ikke skiftet til Euroen. Tjekkiet har sin egen valuta, den tjekkiske Koruna (Czk)

Tip 1:

Siden foråret 2023 er det blevet almindeligt, at tjekkiske banker og vekselkontorer slet ikke modtager danske kroner længere – eller giver en meget ringe kurs. Det skyldes, at det pga. de stramme antihvidvaskregler i Danmark er blevet meget vanskeligt at komme af med pengene i Danmark fra udlandet, og derfor er vekselfolkene hellere fri.

Medbring i stedet Euro, der kan veksles overalt.

Tip 2:

Brug så vidt muligt betalingskort i stedet for kontanter, men vær opmærksom på, at man ikke kan betale med kort overalt. I Tjekkiet er du nødt til at have kontanter på dig. Ofte er f.eks. entré til seværdigheder mod kontant betaling, og nogle serveringssteder og småbutikker tager ikke mod kort.

Tip 3:

Når du hæver penge i en automat, så vær opmærksom på, at du ofte får tilbudt en fast kurs. Den skal du IKKE tage imod – den vil være ca. 10 % ringere end den kurs, din egen bank giver dig. Du kan altid afslå denne ”fixed conversion rate”, også selvom maskinen måsle spørger en ekstra gang. Ved de fleste hæveautomater opkræves et gebyr i størrelsesordenen Czk. 100-200,-. Derfor er det ikke en god idé at hæve mange småbeløb. Hæver du ”for meget”, kan du med et meget lille tab veksle tilbage i et af de vekselkontorer, jeg anbefaler nedenfor.

Tip 4:

Hvis du ønsker at veksle kontanter, så tjek først kursen. Jeg lægger især mærke til, hvor stor forskel, der er på købskursen og salgskursen. Er forskellen lille, er det et godt vekselkontor. Jeg forventer, at forskellen på købs- og salgspris ved Euro IKKE er større end 1 Czk. F.eks. en salgskurs på Czk. 23,50 og en købskurs på 24,25. Dette er kun et eksempel på kursen, den kan være anderledes, når du kommer. Men det er forskellen, du skal lægge mærke til. Det er altid købskursen, du får – med andre ord, vekselkontoret køber dine danske kroner. Spørg ALTID konkret, hvad du vil få udbetalt for det beløb, du ønsker at veksle.

Jeg anbefaler bl.a. disse 3 vekselkontorer, hvor du får en fair kurs uden gebyrer og uden fusk. Det er naturligvis ikke de eneste, men det er dem, jeg selv bruger.

Excange.cz, Kaprova 13 (lige ”bag” Staromestske Namesti, Den Gamle Rådhusplads). Vær opmærksom på, at der er en VIP-indgang. Den skal du ikke bruge, du bliver afvist, hvis du ikke har et VIP kort. Klik for Google Map

Mango Exchange i Svetozor-arkaden (indgang til arkaden ved sporvognsstoppestedet på Vodickova – højre side af gaden, når du står med ryggen til Vaclavske Namesti. Klik for Google Map

AuraAktiv, Politických vězňů 9. Klik for Google Map

Tjekkiet har indført lovgivning, som skal beskytte mod dårlige vekselkontorer – men de kan ikke beskytte mod en dårlig kurs, så den skal du lægge mærke til. De vigtigste regler i lovgivningen er:

 • Der må IKKE opkræves et gebyr for veksling
 • ALLE kunder skal have en kvittering for vekslingen. Insistér på at få en kvittering. Ellers er der noget galt
 • ALLE kunder har krav på at kunne veksle tilbage indenfor 3 timer, hvis de føler sig snydt. Dertil kræves kvitteringen (og derfor skal du insistere på at få en kvittering)

Tip 5:

Sådan omregner du lynhurtigt en tjekkisk pris til en dansk:

I de seneste år har man typisk kunnet få mellem 3,25-3,35 tjekkiske Koruna for en dansk Krone. Det er ikke helt nemt i hovedet at dividere med f.eks. 3,35.

I stedet skal du bare gange med 3 og ”smide et nul væk”. Matematikken i det svarer til, at du har divideret med 3,33, hvilket jo er meget tæt på det præcise beløb. Og det er nemt og hurtigt at gøre i hovedet.

Eksempel: en velskænket fadøl koster f.eks. Czk. 50,-. Prisen i danske kroner? 15 danske Kroner (3 x 50 er 150, vi smider et 0 væk og får 15 kroner)

Eksempel: en hovedret koster f. eks. 250 Czk. Prisen i danske kroner? 75 danske Kroner (3 x 250 er 750, vi smider et 0 væk og får 75 kroner)

Tip 6:

Vær opmærksom, når du betaler med kreditkort eller Dankort. Nogle steder vil kortterminalen vise dig beløbet i danske kroner (fordi du bruger et dansk kort). Bed om at få det ændret til Czk., for så er det din danske bank, der står for vekslingen. Forskellen vil være omkring 10 %

Tip 7:

Vil du bruge en hæveautomat, er det ofte bedst at bruge en fra følgende banker:

Airbank, CSOB, KB, Ceska Sporitelna, Raifeissen, Citibank eller Unicredit.

Der er nu ikke den store forskel, heller ikke hvis du bruger en af de automater, der ikke er tilknyttet en bank, hvis du husker ALTID at afvise en foreslået fast kurs (tip 3).

Tip 8:

Du skal ALDRIG veksle penge på gaden. Der findes svindlere, der standser turister og tilbyder veksling, og de vil sikkert tilbyde en kurs, som er langt bedre end de almindelige vekselkontorer. Det er ALTID svindel! Det almindeligste er at give kunderne udgåede sedler fra Hviderusland, eller Ungarske Forinth (som er en tiendedel værd i forhold til tjekkiske Koruna), at tælle de samme sedler flere gange eller simpelthen at løbe væk med dine penge.

Tip 9:

Når du betaler kontant i f.eks. en kiosk eller restaurant, så betal med tjekkiske Koruna. Hvis de skal modtage en anden valuta end tjekkisk, så vil de typisk afregne 10-30 % dårligere end de nævnte vekselkontorer. Med andre ord: du bør veksle eventuelle medbragte Euro til Koruna hos et hæderligt vekselkontor.

Tip 10:

Drikkepenge: Når man er ude at spise og vil give drikkepenge (det bør man altid gøre!) kan man godt give dem sammen med betalingen med kort. Men gør man det, får personalet måske ikke ret meget ud af det, og de vil sætte meget stor pris på i stedet at få drikkepengene kontant. Jeg giver ca. 10 %, og jeg afregner altid drikkepengene direkte med tjeneren i stedet for at lade nogle penge ligge på bordet, når jeg går.

Hvis du nu ikke lige har det rigtige beløb, så giver tjeneren gerne tilbage. Lad os sige, at du gerne vil give Czk. 60,- i drikkepenge, men du har kun en 500-Koruna seddel. Intet problem. Sig “Tip: 60 Crowns”, giv tjeneren din seddel, og du vil få et anerkendende smil og 440 Koruna tilbage.

Når jeg betaler regningen kontant, så regner jeg lige ud, hvad jeg gerne vil betale inklusive drikkepenge og siger det beløb til tjeneren, idet jeg overgiver pengene. Eksempel: regningen er Czk. 590,- og jeg vil gerne give Czk. 60,- i drikkepenge. Jeg rækker tjeneren Czk. 1.000,- og siger “650 Crowns”, og så får jeg et smil og Czk. 350,- i byttepenge.

Booker du din indkvartering gennem Prag Eksperten, kan du altid kontakte mig med spørgsmål før eller under din rejse. Om valuta eller andet, du er i tvivl om!

Tjekkiske penge:

Der findes pengesedler på følgende beløb: 100, 200, 500, 1.000, 2.000 og 5.000 Czk. Sidstnævnte ser man meget sjældent. Der findes mønter på følgende beløb: 1, 2, 5, 10, 20 og 50 Czk.

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!

Alle indlæg i Blog og guide – de mest læste først

 1. Information om Corona i Prag og Tjekkiet
 2. Markeder i Prag
 3. Om Prag Hoteller
 4. Metro og sporvogne i Prag
 5. Restauranter i Prag – gode spisesteder
 6. Valuta i Tjekkiet: den tjekkiske Koruna
 7. Prag 2 – Vinohrady: Restauranter i overflod
 8. The Eatery – bedst værdi for pengene i Prag?
 9. Bilist i Prag og Tjekkiet – kør selv ferie
 10. Floden i Prag: Moldau (på tjekkisk Vltava)
 11. Prags Distrikter – hvor skal man som turist bo i Prag?
 12. Børn i Prag
 13. Jul og julemarkeder i Prag
 14. Restaurant Mlýnec – gourmet ved Karlsbroen
 15. Velkommen til Stalinstadt (i dag: Eisenhüttenstadt)
 16. Restaurant Grand Cru, Prag 1 (anmeldelse)
 17. Kort over Prag
 18. Ngô restaurant – Vietnamesisk familiedrevet restaurant
 19. En halv dag ved Vyšehrad – med og uden kunstig intelligens
 20. Ribs of Prague – restaurant med speciale i ribben
 21. Appen, du bare MÅ have: PID Litačka

Du vil måske synes om…

0 kommentarer

Trackbacks/Pingbacks

 1. Markeder i Prag – alle de bedste | Prag Hoteller - […] en hæveautomat, så du kan forstærke din kontante beholdning, hvis du får brug for det. Læs på min side…

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!