Prags Distrikter – hvor skal man som turist bo i Prag?

af | 29. aug, 23 | Prag Guide

De fleste vil have lagt mærke til, at Prag er delt ind i en række distrikter – med numre fra 1-22. Men der kan let opstå forvirring omkring, hvilke distrikter, der er centrale og hvilke, der er langt væk fra centrum.

HUSK: alle, som rejser til Prag, kan have glæde af vore mange ture og udflugter i Prag på dansk til gode priser, velegnede for både børn og voksne. Også transport fra/til lufthavnen. Tjek siden www.prag-udflugter – det vil du ikke fortryde!

Det absolutte centrum er Prag 1 – det er der ikke noget indviklet ved.

De øvrige distrikter ligger ikke omkring centrum som en slags “skydeskive” – derimod er der en del af distrikterne, som nærmere kan sammenlignes med skiverne af en lagkage. Følgende distrikter grænser op imod Prag 1:

 • Prag 2: Vinohrady – ligger sydøst for Prag 1
 • Prag 3: Zizkov og Vinohrady – ligger øst for Prag 1 (men har kun lige akkurat berøring med Prag 1)
 • Prag 5: Smichov og Andel – ligger sydvest for Prag 1
 • Prag 6: Bl.a. Dejvice – ligger nordvest for Prag 1
 • Prag 7: Bl.a. Holesovice – ligger nord for Prag 1
 • Prag 8: Karlin – ligger nord/nordøst for Prag 1

Som turist må man anse Prag 1, 2, 3 og 5 som de mest interessante distrikter at bo i.

Prag 1

Prag 1 er byens hjerte med storslået arkitektur, brostensbelægninger – og massive mængder af turister. Det er bekvemt at bo her med den store mængde af barer, restauranter, shopping og transportmuligheder, som giver adgang til resten af Prag på nemmeste måde. Som fast bopæl vil det nok føles for overrendt, men som turist er det på mange måder fint. Samtidig er det naturligvis det dyreste område, både hvad angår boliger og hoteller men også priserne på barer og i restauranter er generelt højere – især tæt på turistattraktionerne.

Prag 1 består af 4 områder: Staré Město (den gamle by) med det historiske centrum, Karlsbroen, den gamle rådhusplads osv. Nove Město (den nye by, grundlagt i 1348), der ligger som en ring udenom Staré Město. Her finder man de fleste butikker. Nove Mesto strækker sig ind i Prag 2.

På den anden side af floden finder man det maleriske Mala Strana (“lillesiden”) og slotsområdet, Hradčany.

Inde i Stare Mesto ligger desuden den jødiske bydel, Josefov.

Prag 2

Vinohrady i Prag 2 er et af de mest populære beboelsesområder i Prag for den del af befolkningen, som har råd til at betale en ikke helt lav husleje. Her holder også en del af de vestlige udlændinge til, amerikanere, englændere, tyskere og så videre. Bydelen er præget af smukke huse fra slutningen af 1800-tallet og starten af 1900-tallet, bygget til det borgerskab, som dengang udgjorde den bedst stillede del af befolkningen i Prag.

Prag 2 adskiller sig fra Prag 1 på den måde, at her er butikker, restauranter, barer og lignende afhængige af, at kunderne kommer igen. Her kan man ikke leve af, at masser af turister kommer forbi og betaler for høj pris for en for lav kvalitet. Gør man sig ikke fortjent til, at kunderne kommer igen, må man dreje nøglen om. Samtidig bærer Vinohrady præg af, at mange af de lokale godt vil betale for kvalitet. Her konkurreres ikke så meget på ”mest for pengene”, men snarere ”bedst i forhold til prisen”. Det kan man have stor glæde af som turist.

Náměstí Míru med Sankt Ludmilla kirken er den del af Prag 2, der ligger tættest på Prag 1. Hele kvarteret ved denne plads er fyldt med gode restauranter, pubber og også et af byens bedste mikrobryggerier. Jeg anbefaler meget varmt, at man overvejer at booke hotel her med nem adgang til seværdighederne i Prag 1 om dagen og hyggelig atmosfære om aftenen, når man går ud for at spise og drikke i nærheden af sit hotel.

Der er 3 metrostationer langs linje A i området: Náměstí Míru, Jiřího z Poděbrad og Flora. Sidstnævnte udgør et meget stort og moderne shoppingcenter, som man måske kan vælge at besøge i tilfælde af dårligt vejr. Desuden er Prag 2 godt dækket af sporvognslinjer.

Náměstí Míru med Sankt Ludmilla kirken
Autor: VitVit – Vlastní dílo, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=43594393

Prag 3

Prag 3 indeholder en del af bydelen Vinohrady. Resten udgøres af Žižkov, Vinohradys lille nabo. Žižkov har et ry som en lidt mere “rå” del af Prag, men det skal nok tages med et gran salt. Bydelen bliver med tiden mere og mere mondæn. Den del, som ligger tættest på Vinohrady er helt fredelig, men kvarteret helt tæt på rutebilstationen Florenc er ikke det mest tiltalende område i byen. Og sandt er det i hvert fald, at i Žižkov finder man flere barer pr. indbygger end i resten af Prag, ja faktisk resten af Europa. Store dele af området er blevet eller er under renovering, og bydelen nærmer sig således helt bevidst Vinohrady i standard. En ulempe er, at området ikke er betjent direkte af metroen. Der er dog nogle sporvognsforbindelser, men mange dele er primært betjent af busser – og til gengæld er der et lavere prisniveau både hvad angår boliger og butikker/restauranter end i Prag 1 og 2.

Prag 4

Prag 4 er et af de største beboelsesområder i Prag, primært beboet af tjekker. Der er ikke ret mange turister, og heller ikke faciliteter målrettet mod turismen. Den bedst kendte bydel i området er nok Nusle, der ligger både højt og lavt. Man kommer nemt hertil med sporvogne, men de færreste turister vil mene, at bydelen er i gåafstand fra de traduitionelle seværdigheder. Bydelen er kendt for sine smukke boligområder, der spænder fra traditionelle tjekkiske huse til mere moderne lejlighedskomplekser. Nusle har en afslappet atmosfære og er populær blandt både lokalbefolkningen og besøgende. Nusle har også en række hyggelige caféer, restauranter og butikker, der giver bydelen en lokal følelse. Det er et ideelt sted at udforske til fods og nyde de brostensbelagte gader, små pladser og den generelle charme.

Samlet set tilbyder Nusle en afslappet kontrast til den mere travle bymidte i Prag. Det er et dejligt sted at opleve en mere autentisk side af byen og nyde den rolige atmosfære og historiske skønhed. Men som sagt, decideret centralt er det ikke set gennem turistens briller.

Braník og Podoli anses generelt for at være hyggelige og rolige bydele tæt på floden og med en god atmosfære. Her finder man hyggelige udendørs ølstuer, traditionelle tjekkiske restauranter, små parker, sportsfaciliteter og alleer. Bebyggelsen består af enfamiliehuse og beboelsesejendomme og er familievenligt. Det er også i dette område, man finder det store svømmeanlæg Podoli, som er åbent året rundt. Nærmeste metrostation er Pražského povstání som ikke ligger lige ideelt for hele området, men der også sporvognforbindelser.

Pankrác og Budějovická minder på nogle måder om Branik og Podoli, men er ikke lige så hyggelige. Mange af bygningerne er de såkaldte panelaks, som er det tjekkiske ord for de hurtigt modulopbyggede betonsiloer fra kommunisttiden. Der er gode forbindelser med metroen, mange butikker og servicefaciliteter (f.eks. autoværksteder) og desuden et stort hospital.

Prag 5

Smichov syd for Mala Strana er på det seneste blevet et af de største forretningsområder i Prag, især omkring metrostationen Andel. Det er også i denne bydel, man finder Prags store bryggeri, Staropramen, som har en dejlig gårdhave med servering. Transportmulighederne til bydelen er glimrende både med sporvogn og metro, og man finder desuden en del grønne områder. Prag 5 er undervurderet blandt turister – her er mere at komme efter, end de fleste tror, ikke mindst når det kommer til shopping og restauranter.

Prag 6

Dejvice er et populært sted for vestlige udlændinge at bosætte sig. Og på mange måder minder det om Vinohrady. Her finder man både smukke beboelsesejendomme og villaer, der er rimelige forbindelser med metro og sporvogn, og kvarteret huser desuden en del udenlandske ambassader, skoler og sportsfaciliteter. Et familievenligt område. Masser af restauranter.

Prag 7

Bydelen Letna er ret tæt på centrum, men meget billigere. Der kan findes en del dejlige pletter omkring den store park Stromovka, men også selve Letna-parken er et besøg værd, bl.a. pga. den vidunderlige ølhave.  

Holešovice minder lidt om Letna, men har ikke parken. Holešovice gennemgår i disse år en omfattende moderniseing, både mht. vedligeholdelse af originale bygninger og også byggeri af nye. Mange anser det for den bydel i Prag, der er mest ”hipster-agtig”, i stærk konkurrence med Karlin (Prag 8). Der er nogenlunde billigt, og området betjenes af to metrostationer, en banegård samt mange sporvogne. Der er en del sportsfaciliteter i Prag 7. Mange danskere har i tidens løb besøgt Holešovice for at gå på marked, men det, der blandt (kun) danskere blev kaldt ”Det Gule Marked” er nu lukket. I stedet bør man besøge bydelen pga. mange gode restauranter, bl.a. The Eatery.

Prag 8

Karlin, Prag 8, var et af de områder, som blev ramt hårdest af den store oversvømmelse i august 2002, og genopbygningen og renoveringen har gjort, at det i dag er blevet en spændende og ”vibrerende” bydel, fuld af gode restauranter, caféer osv. Hipstere føler sig god tilpas i bydelen, men alle slags mennesker færdes der. Blandt turister er bydelen undervurderet. Den er godt dækket af både metro og sporvogne og værd at overveje for gæster, der har besøgt Prag før og kender Prag 1 allerede.

Området minder en del om Prag 3, Zizkov.

Prag 9

ProsekLádví og Letňany i Prag 9 er ret langt fra centrum og er for øjeblikket i høj grad under udbygning. Metroen er blevet forlænget og dækker området godt, men det er mere de lokale end turisterne, der sætter pris på Prag 9.

Prag 10:

Vrsovice er endnu et populært område for vestlige udlændinge at bosætte sig i. Det grænser op mod Vinohrady og minder om det – men er lidt billigere. Der er lidt færre restauranter – men nogle af dem er rigtig gode – og der er mange grønne områder. Største ulemper er afstanden til centrum og det lidt tynde net af offentlig transport. 

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!

Alle indlæg i Blog og guide – de mest læste først

 1. Information om Corona i Prag og Tjekkiet
 2. Markeder i Prag
 3. Om Prag Hoteller
 4. Restauranter i Prag – gode spisesteder
 5. Prag 2 – Vinohrady: Restauranter i overflod
 6. Metro og sporvogne i Prag
 7. The Eatery – bedst værdi for pengene i Prag?
 8. Valuta i Tjekkiet: den tjekkiske Koruna
 9. Floden i Prag: Moldau (på tjekkisk Vltava)
 10. Bilist i Prag og Tjekkiet – kør selv ferie
 11. Prags Distrikter – hvor skal man som turist bo i Prag?
 12. Jul og julemarkeder i Prag
 13. Restaurant Mlýnec – gourmet ved Karlsbroen
 14. Børn i Prag
 15. Ngô restaurant – Vietnamesisk familiedrevet restaurant
 16. Velkommen til Stalinstadt (i dag: Eisenhüttenstadt)
 17. En halv dag ved Vyšehrad – med og uden kunstig intelligens
 18. Ribs of Prague – restaurant med speciale i ribben
 19. Kort over Prag
 20. Restaurant Grand Cru, Prag 1 (anmeldelse)

Du vil måske synes om…

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!