En halv dag ved Vyšehrad – med og uden kunstig intelligens

af | 27. maj, 23 | Prag Guide

Brug gerne forslagene i denne artikel til at få en god dag i Prag – også selvom jeg twister det med en vinkel om kunstig intelligens.

I går var jeg ude med en bekendt fra Rumænien, og vi talte bl.a. om kunstig intelligens og de muligheder, ChatGPT giver os.

I dag skrev Silviu så og bad om et tip til en dejlig halv dag udenfor Prags centrum.

Jeg greb ned i posen med mine favoritsteder og lavede en beskrivelse af, hvordan de kunne få glæde af en tur gennem Vyšehrad. Jeg kørte en ”film” inde i hovedet for at kunne beskrive, hvordan de kunne opleve området, og jeg lod dem begynde ved Tábor porten og slutte af med at tage trappen ned mod floden.

Bagefter fik jeg lyst til at afprøve, hvordan ChatGPT ville beskrive turen. Jeg var ikke tilfreds med første forsøg, og lavede endnu et. I nedenstående artikler fra ChatGPT kan du se min opgaveformulering og derefter den kunstige intelligens’ beskrivelser.

Der er plads til forbedring i min måde at fodre robotten på, og resultatet afhænger meget af netop den del.

Men i al ubeskedenhed vil jeg også påstå, at et lokalt kendskab og et personligt forhold til stoffet kombineret med en viden om målgruppen (i dette tilfælde bare Silviu og hans kæreste). Vær ”på vagt” overfor rejsebureauer, som udelukkende støtter sig til denne teknologi i deres hjælp til gæsterne. Du får et overblik over de mest almindelige steder, men du får ikke et personligt snit og lokale detaljer.

NB! For ikke at gøre det unødigt kompliceret undlader jeg at inkludere fotos, både i min egen beskrivelse og i buddene fra ChatGPT. Men du skal jo ikke snydes for denne del, så i bunden af artiklen finder du et fotoalbum med nogle af de billeder, jeg gennem tiden har taget i området.

En halv dag ved Vyšehrad – med ”menneskelig intelligens”:

I det dejlige solskinsvejr i dag vil jeg foreslå, at I besøger det gamle fæstningsanlæg syd for centrum, Vyšehrad:

Tag metroens linje C fra Muzeum til Vyšehrad stationen. I kan stå på linje A tæt på lejligheden og så skifte til C på Muzeum.

Når I står ud af metroen, skal I gå langs Prags Kongres Center og fortsætte ligeud. Der er skilte mod Vyšehrad. Først kommer I igennem den første port (Tábor porten) gennem et hyggeligt område med cafeer og isboder – dernæst kommer I igennem næste port, Leopold Porten. Foran jer ser I en af Prags ældste kirker, den lille Sank Martin Rotunde. Drej til højre og gå op ad bakken. Her finder I en usædvanligt smuk ølhave, der selvfølgelig også sælger ikke-alkoholiske drikke. Her elsker de lokale at hænge ud. Der er en grill med frisklavet mad, så I kan spise f.eks. frokost der.

Når I forlader ølhaven, skal I gå ned ad bakken igen og så fortsætte ligeud – op ad en lille bakke igen. Så kommer I rundt langs kanten af det gamle fæstningsværk, hvor I kan nyde fantastiske udsigter.

For enden af denne spadseretur kan I skrå over en dejlig park, hvor de lokale også hænger ud og slapper af. I skal finde hen til kirken, Sank Peter og Poul basilika, hvor Slavín kirkegården er et besøg værd. Det er utroligt flotte gravsteder, og mange tjekkiske berømtheder ligger begravet der, f.eks. komponisterne Bedřich Smetana og Antonín Dvořák. I bør også finde mindestedet for Milada Horáková, en af de mest fascinerende, men også triste kvindeskæbner i Tjekkiets historie – og min store heltinde:

https://en.wikipedia.org/wiki/Milada_Horakova. Se også filmen Milada på Netflix!

Efter kirkegården kan I finde trappen, som leder ned til floden. For enden af trappen ligger nogle villaer i kubistisk stil, en arkitektur, der kun findes i Prag.

Gå ned til flodbredden (til båden med kajakker og beach volley) og følg floden tilbage mod centrum. Der er masser af skibe med forskellig servering og om lørdagen desuden et stort farmers’ market.

God fornøjelse!

En tur gennem Vyšehrad – med kunstig intelligens (forsøg 1)

Mit input til ChatGPT: ”Beskriv en spadseretur gennem området Vyšerad. Start ved Tábor porten, inkluder ølhaven, husk kirkegården og slut med at gå ned af trappen ved floden”

ChatGPT 1:

Tábor-porten er en imponerende historisk indgang til Vyšehrad. Vi passerer gennem porten og fortsætter mod ølhaven, der ligger lidt længere fremme. Ølhaven er et populært sted for lokalbefolkningen og besøgende, hvor man kan nyde en kølig forfriskning og traditionel tjekkisk mad under åben himmel. Vi kan tage os tid til at slappe af her og nyde atmosfæren.

Efter at have ladet os op i ølhaven, fortsætter vi vores tur og bevæger os mod Vyšehrad-kirkegården. Kirkegården er et betydningsfuldt sted, hvor mange prominente tjekkiske personligheder er begravet, herunder forfattere, kunstnere og politikere. Vi kan udforske det rolige og smukke område og måske tage et øjeblik til at reflektere over de historiske figurer, der hviler her.

Efter at have besøgt kirkegården går vi videre mod trappen, der fører os ned til floden Vltava. Trappen er kendt som “Vyšehrad-trappen” og giver os en fantastisk udsigt over floden og det omkringliggende landskab. Vi kan gå forsigtigt ned ad trappen og finde et behageligt sted langs flodbredden til at slappe af og nyde udsigten. Denne spadseretur gennem Vyšehrad-området giver os mulighed for at udforske nogle af Prags historiske og naturskønne perler. Fra Tábor-porten til ølhaven, kirkegården og trappen ved floden får vi en god oplevelse af områdets kultur, historie og skønhed.

En tur gennem Vyšehrad – med kunstig intelligens (forsøg 2)

Jeg syntes, ovenstående blev for bundet af de specifikke steder, jeg havde inkluderet, så jeg forsøgte igen. Mit input til ChatGPT: Beskriv en spadseretur gennem området Vyšerad. Start ved Tábor porten”

ChatGPT 2:

Vyšehrad er et historisk og kulturelt område beliggende på en bakke ved floden Moldau i Prag, Tjekkiet. Det er kendt for sin gamle borg og den smukke udsigt over byen. Vi starter vores tur ved Tábor-porten, der er en af de indgange til Vyšehrad.

Når vi går gennem Tábor-porten, træder vi ind i den gamle borg og dens omgivelser. Vi går ad en sti omgivet af grønne områder og træer. Vyšehrad er kendt for sin fredfyldte atmosfære og smukke natur, så vi kan nyde den rolige gåtur og beundre det omkringliggende landskab.

Efter at have fortsat vores tur gennem parken kommer vi til Slavín-kirkegården, der er kendt som hvilestedet for mange berømte tjekkiske personligheder, herunder forfattere, musikere og politikere. Vi kan tage os tid til at udforske kirkegården og måske besøge nogle af gravstederne.

Efter at have forladt Slavín-kirkegården fortsætter vi vores tur mod Vyšehrad-borgen. Vi kan beundre de gamle fæstningsmure og tårne, der omgiver borgen. Inden for murene finder vi den berømte St. Peter og Paulus-katedralen, der er et imponerende eksempel på gotisk arkitektur. Vi kan gå ind i katedralen og beundre dens smukke interiør og eventuelt tænde et lys som en gestus af respekt.

Efter at have udforsket katedralen kan vi gå rundt på borgens område og nyde den fantastiske udsigt over Prag og floden Moldau. Vyšehrad tilbyder også flere parker og haver, hvor vi kan slappe af og nyde naturen.

Efter at have nydt vores spadseretur gennem Vyšehrad kan vi vælge at stoppe ved en af de lokale caféer eller restauranter i området for at få en forfriskning eller en bid mad. Vyšehrad-området byder på flere spisesteder med autentisk tjekkisk køkken og en hyggelig atmosfære.

Denne spadseretur gennem Vyšehrad-området er en fantastisk måde at udforske den historiske og naturskønne del af Prag. Fra Tábor-porten til borgen og den fantastiske udsigt vil denne tur give os en fornemmelse af den rige kultur og historie, der er forbundet med dette smukke område.

En slags konklusion – ikke særligt objektiv

Jeg kunne have lavet flere forsøg. Men overordnet tror jeg, det kræver lokalt kendskab at få et godt resultat. Og det kræver måske i endnu højere grad lokalt kendskab at vurdere, om resultatet er tilfredsstillende og dækkende og passer til målgruppen.

Fotos fra Vyšehrad – og længere nede en video

Prag Eksperten på YouTube om Vyšehrad:

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!

Alle indlæg i Blog og guide – de mest læste først

 1. Information om Corona i Prag og Tjekkiet
 2. Markeder i Prag
 3. Om Prag Hoteller
 4. Restauranter i Prag – gode spisesteder
 5. Prag 2 – Vinohrady: Restauranter i overflod
 6. Metro og sporvogne i Prag
 7. The Eatery – bedst værdi for pengene i Prag?
 8. Valuta i Tjekkiet: den tjekkiske Koruna
 9. Floden i Prag: Moldau (på tjekkisk Vltava)
 10. Bilist i Prag og Tjekkiet – kør selv ferie
 11. Prags Distrikter – hvor skal man som turist bo i Prag?
 12. Jul og julemarkeder i Prag
 13. Restaurant Mlýnec – gourmet ved Karlsbroen
 14. Børn i Prag
 15. Ngô restaurant – Vietnamesisk familiedrevet restaurant
 16. Velkommen til Stalinstadt (i dag: Eisenhüttenstadt)
 17. En halv dag ved Vyšehrad – med og uden kunstig intelligens
 18. Ribs of Prague – restaurant med speciale i ribben
 19. Kort over Prag
 20. Restaurant Grand Cru, Prag 1 (anmeldelse)

Du vil måske synes om…

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!