Jul og julemarkeder i Prag

af | 29. aug, 23 | Prag Guide

Prag pyntes til jul i midten/slutningen af november, og det klæder den smukke, gamle by rigtig godt. Især hvis der falder lidt sne til at understrege stemningen.

Vinter i Prag

HUSK: alle, som rejser til Prag, kan have glæde af vore mange ture og udflugter i Prag på dansk til gode priser, velegnede for både børn og voksne. Også transport fra/til lufthavnen. Tjek siden https://prag-udflugter.dk/ – det vil du ikke fortryde!

I begyndelsen af november eller starten af december starter en af de traditioner, som værdsættes af både de fastboende og de mange gæster: julemarkederne i Prag. De åbner 4 lørdage før juleaften – altså lørdagen før første søndag i advent – og fortsætter et stykke ind i januar. Der er åbent hver dag i denne periode.

Julemarkederne er altid travle på trods af det kolde vejr. Juleting, kunsthåndværk, dekorationer og gaver kan købes side om side med den varme rødvinsgrogg (svařené víno eller svařák), Trdelnik, varm honning likør (medovina) og forskellige snacks, f.eks. ristede majskolber. Efter mørkets frembrud er markederne smukt belyste.

De populæreste markeder er på henholdsvis Staroměstské náměstí (Den Gamle Rådhusplads) og Václavské náměstí (Wenzelspladsen). Andre, mindre markeder i centrum finder man på Havelska (Havelské tržiště – for ”foden” af Vaclavske Namesti og så et par gaden ind) og på Náměstí Republiky. Tilgængeligt med sporvogn og metro og stadig tæt på centrum er markedet på Náměstí Míru, 5 minutters gang ”bag” Nationalmuseet på toppen af Václavské náměstí.

Julemarkeder i Prag

De fleste af Prags julemarkeder begynder lørdagen før første søndag i advent – altså i slutningen af november eller starten af december. De fleste fortsætter indtil Hellig 3 Konger (6. januar), der er den dag, man traditionelt ”bærer julen ud” i Tjekkiet.

Staroměstské náměstí (Den Gamle Rådhusplads):

Dette er det smukkeste af markederne. Samtidig er det det travleste og mest ”turistede” og kommercielle. Der kan være enorm trængsel., især i weekenden. Små stande holder til rundt om statuen af Jan Hus midt på pladsen, og det hele omkranses af den fascinerende arkitektur fra gotikken, renæssancen og barokken. Markedet domineres af et stort juletræ, oplyst af hundredvis af lamper, som tændes hver aften ved tusmørke – omkring klokken 17. Der opstilles en scene, hvorfra der opføres julekoncerter og små spil. HUSK, at du fra metrostationen Staroměstská kan tage metroen direkte til markedet på Náměstí Míru, der er langt mere autentisk og lokalt.

Jul på Staromestske Namesti

Václavské náměstí (Wenzelspladsen):

Her finder man markedet den ende af pladsen, som ligger tættest på nationalmuseet – i toppen, så at sige.

Havelské tržiště (Havelska Markedet):

Dette marked afholdes på en af Prags ældste markedspladser, som stammer helt tilbage fra 1232. Havelska markedet ligger på vejen mellem den gamle og den nye bydel.

Jul på Havelske Trziste

Náměstí Republiky (Republik-pladsen):

Et julemarked ved indkøbscentret Palladium og tæt på Kotva varehuset og i gåafstand fra Den Gamle Rådhusplads

Náměstí Míru (Fredspladsen):

Et smukt marked foran den imponerende Skt. Ludmilla kirke på den hyggelige plads, Náměstí Míru i Prag 2. Markedet er med mindre trængsel end de øvrige og besøges mest af tjekker. Priserne er lavere end i Prag 1. Julemarkedet på Náměstí Míru er det, jeg selv holder mest af. Der er en lokal stemning, lokale står og hygger sig med mad og drikke og de køber rent faktisk både julepynt og gaver på markedet.

Bemærk, at dette marked åbner 1 uge før de andre markeder! Til gengæld lukker det fra nytår.

Metro, Linje A (Náměstí Míru) eller sporvogn nr. 4, 10, 16, 22 eller 23.

Jul på Namesti Miru

Juleaften for en turist i Prag

Hvis du ønsker at fejre jul i Prag, er der forskellige forhold om i især julemaden, du skal være forberedt på.

Vil du spise ude, så planlæg i nogenlunde god tid og bestil bord. Nogle restauranter, men ikke alle, har åbent juleaften. Find en restaurant med et menukort, der passer til jeres smag. En traditionel tjekkisk julemenu med fiskesuppe, stegt karpe og kartoffelsalat vil falde i meget få danskeres smag.

Bor du i ferielejlighed og vil du selv tilberede julemaden, skal du tænke på følgende:

 • Regn ikke med at købe stort ind d. 24/12
 • Du kan godt finde ænder – måske bedst hos en velassorteret slagter (frisk) eller i et stort supermarked (på frost). And er ikke tjekkisk julemad, så de er ikke allestedsnærværende i december som i Danmark
 • Man kan ikke købe flæskesteg med skind på
 • Der findes tjekkisk rødkål på glas, men det er syrligt som surkål og kan IKKE erstatte dansk rødkål. Tag et glas med hjemmefra eller lav selv rødkål.
 • Man kan ikke købe små, kogte kartofler i glas. Find små kartofler hos grønthandleren og forkog dem
 • Man kan ikke købe sovsekulør i Tjekkiet
 • Vil du lave risalamande med kirsebærsovs, så vær opmærksom på, at de fleste glas med kirsebær er sure, ikke søde. Jeg har fundet velegnede kirsebær i Kaufland. De fås måske også andre steder.
 • Grødris hedder Mléčná rýže, nogle steder Milch Reis. Kan du ikke finde dem i supermarkedet, har de dem sjovt nok hos DM, der er en slags materialist.

Åbningstider omkring jul:

24/12 (juleaftensdag):

Denne dag er ret stille. Museer, gallerier, turistattraktioner, mange forretninger og mange restauranter er lukkede. Banker og posthuse holder lukket. Den offentlige trafik kører efter søndagskøreplanen. Har man brug for at handle, er det de fleste steder kun muligt indtil middag.

25-26/12 (julehelligdagene)

De fleste gallerier, museer, turist-attraktioner, butikker og restauranter holder åbent som på en søndag. Det betyder, at der er en del liv i Prag 1, lidt mere stille i resten af byen. Banker og posthuse holder lukket, og butikker større end 200 m² skal holde lukket. Den offentlige trafik kører efter søndagskøreplanen.

Markedernes åbningstider (det kan dog variere):

Hverdage: 10-20

Lørdage og søndage: 10-20

Juleaftensdag: 9-12

Madboderne: 10-24

5/12: Skt. Nicolaus’ Dag (Svateho Mikuláš), klokken 18 på Den Gamle Rådhusplads

Hvis du er i Prag d. 5/12 om aftenen, så bliv ikke overrasket, hvis du støder på nogle usædvanlige væsener. Det er Sankt Nicolaus, Englen og Djævelen, som går rundt og spørger børnene, om de har været artige i det forløbne år. De har kostumer på. Sankt Nicolaus minder en del om Julemanden, bl.a. med hvidt skæg men uden det røde tøj. Når børnene bliver spurgt, om de har været artige, forventes de naturligvis at svare ja, og mange synger en sang eller fremsiger et lille digt. De bliver belønnet med slik og andre godter, som udleveres af Englen. Børn, som har været uartige, bliver efter sigende puttet i Djævelens sæk og sendt til Helvede – eller de må nøjes med en pose kartofler eller kul som julegave.

Især i Prag gøres der meget ud af Skt. Nicolaus’ Dag. Forældre tager deres børn med til Den Gamle Rådhusplads, hvor man for alvor kan se traditionen udspille sig i tidsrummet mellem 17 og 20. I landsbyerne kommer de tre figurer rundt til folks hjem. Den 5/12 om aftenen er derfor særligt spændende – og skræmmende – for børn.

Mange børn får gaver af deres familie denne dag. Det er som regel slik og godter, som evt. puttes i strømper og gemmes på børneværelset.

Traditionen siges at stamme tilbage fra det 4. århundrede, hvor den græske Biskop Nicolaus skulle have lagt en pengegave i vindueskarmes hos tre fattige piger for at gøre det muligt for dem at gifte sig.

5 december i Prag

17-24/12:

Den traditionelle julemad er karpe, og de sælges levende fra en uge før jul.

Rundt omkring i gaderne opstilles tønder og kar, hvorfra den traditionelle julespise, karper, sælges helt friske.

24/12: Juleaften

For mange er juleaften (Štědrý den) den bedste af dagene omkring jul. Det tjekkiske navn betyder egentlig ”Gavmild Dag”, nok mest på grund af de store mængder af mad, der serveres til julemiddagen. Selv fattige familier sørger på én eller måde for at have tallerkenerne fulde denne aften.

Juletræet pyntes med smukke ting og man forbereder årets mest storslåede måltid. Juleaften forbindes desuden med mange slags overtro, som ofte knytter sig til livet, kærligheden og ens skæbne i det kommende år. Bl.a. er der en tradition om at faste hele dagen, så man kan se ”Den Gyldne Pattegris” om aftenen.

Julemaden serveres efter solnedgang – helst ikke før den første stjerne kommer til syne. Den bør bestå af ni retter, vigtigst er karpe og kartoffelsalat ofte efterfulgt af svampe, surkål og fiskesuppe. Hvor utroligt det end lyder, så kan karpe tilberedes på mere end hundrede måder.

Julekarpen opdrættes i specielle dambrug og sælges fra tønder og kar i gaderne de sidste dage op til jul. Dette syn ser man ikke resten af året. Nogle familier opbevarer derefter karperne i badekarret – så er der også lidt for børnene at være optaget af.

Julemiddagen slutter med dessert, som regel æble-strudel.

Julegaverne

Efter middagen samles man omkring bordet og synger julesalmer før man bevæger sig hen til juletræet, som tændes. Gaverne er placeret under træet. Børnene tror, at det er det lille Jesusbarn (Ježíšek), som er kommet med gaverne (gennem vinduet). I modsætning til Julemanden er Jesusbarnet en ret abstrakt figur, som man ikke forbinder med et bestemt billede eller udseende, og som ingen ved, hvor lever – men han modtager skam ønskebreve fra børnene op til jul, præcist som Julemanden.

 Midnatsmesse

Nogle slutter juleaften af ved at deltage i midnatsmessen (půlnoční mše) i den lokale kirke. I Prag er det særlig populært at deltage i julemessen på Den Gamle Rådhusplads omkring klokken 21.15, hvor der også er optræden af f.eks. solister fra Nationaloperaen og Statsoperaen.

25-26/12, julehelligdagene:

Som i Danmark strækker julen sig over de følgende to dage, 1. og 2. juledag eller ”Julefesten” (Boží hod vánoční) og ”Skt. Stefans Dag (Sv. Štěpán). Tidligere var det sådan, at børn, studerende, lærere og de fattige gik fra dør til dør på Skt. Stefans dag og sang julesalmer, men nu bruger man dagen til at besøge familie og venner.

Vejret i December

Besøgende i Prag i december må være forberedte på at klæde sig varmt på. Gennemsnitstemperaturen ligger mellem 2 og -2 grader, og gennemsnitsnedbøren er under 25 mm, mest i form af sne eller let regn. Men der kan være en del frost i luften, og det er en god idé at medbringe gode, varme handsker, et varmt tørklæde og ikke mindst en hat eller hue. Det er godt at klæde sig på i lag, og det vigtigste er næsten noget varmt fodtøj, som helst skal være nogenlunde vandtæt. Undgå høje hæle – men det gælder såmænd året rundt, hvis man skal gå meget omkring på de brolagte gader.

Man skal være heldig for at opleve en decideret hvid jul. Det når som regel at sne inden jul, men sneen smelter som oftest og kommer først igen for alvor i januar. En tjekkisk talemåde hedder ”Skt. Kathrine i is, jul i mudder”. Skt. Kathrines dag er 25/11, så tror man på overleveringen, har man en fornemmelse af, hvordan vejret vil være. I december er dagene korte, og det bliver mørkt omkring klokken 16.30

Vinter i Prag

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!

Alle indlæg i Blog og guide – de mest læste først

 1. Information om Corona i Prag og Tjekkiet
 2. Markeder i Prag
 3. Om Prag Hoteller
 4. Restauranter i Prag – gode spisesteder
 5. Prag 2 – Vinohrady: Restauranter i overflod
 6. Metro og sporvogne i Prag
 7. The Eatery – bedst værdi for pengene i Prag?
 8. Valuta i Tjekkiet: den tjekkiske Koruna
 9. Floden i Prag: Moldau (på tjekkisk Vltava)
 10. Bilist i Prag og Tjekkiet – kør selv ferie
 11. Prags Distrikter – hvor skal man som turist bo i Prag?
 12. Jul og julemarkeder i Prag
 13. Restaurant Mlýnec – gourmet ved Karlsbroen
 14. Børn i Prag
 15. Ngô restaurant – Vietnamesisk familiedrevet restaurant
 16. Velkommen til Stalinstadt (i dag: Eisenhüttenstadt)
 17. En halv dag ved Vyšehrad – med og uden kunstig intelligens
 18. Ribs of Prague – restaurant med speciale i ribben
 19. Kort over Prag
 20. Restaurant Grand Cru, Prag 1 (anmeldelse)

Du vil måske synes om…

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!