Floden i Prag: Moldau (på tjekkisk Vltava)

af | 29. aug, 23 | Prag Guide

Moldau, eller på tjekkisk: Vltava, er den længste flod i Tjekkiet og bliver også af og til kaldt Nationalfloden. Den udspringer i det sydlige Bøhmen, og fortsætter nord for Prag til byen Mělník, hvor den flyder sammen med Elben og fortsætter op gennem Tyskland til Hamburg.

Vltava, Moldau, strækker sig 31 kilometer gennem Prag, nærmest i en slags krølle, og der er hele 18 broer i byen, ikke mindst den berømte Karlsbro. Desuden kan du med en billet til den offentlige transport i Prag springe på 6 små, nuttede færger og krydse floden på den måde.

Hav det sjovt ved Moldau!

Der arrangeres mange aktiviteter på selve floden og ved flodbredderne. Byen har en stor strand, der er forskellige madfestivaler og markeder på begge sider af floden, du kan leje en båd eller en vandcykel, og du kan selvfølgelig tage med på Prag Udflugters skønne flodtur med middag, hvor en dansktalende guide vil sørge for gæsterne under spisningen og også fortælle spændende detaljer og historier om det, man ser undervejs.

I denne gennemgang af, hvad man kan opleve ved Moldau, flyder vi med strømmen, så at sige – derfor begynder vi syd for centrum.

Žluté lázně – Prags strandområde

Syd for centrum, ved sporvognsstoppestedet Dvorce (linje 2, 3, 17 og 21), finder man byens store strandområde. Her er restauranter, snack-barer og almindelige barer, en lang række sportsfaciliteter og i det hele taget god plads til at lege, læse, spille frisbee, slappe af i solen – eller hvad man ellers forbinder med en dejlig sommerdag. Det er muligt at bade i floden, og vandet er rent, sådan sundhedsmæssigt. Men flodvand er som regel lidt grumset, så de fleste vil nok synes godt om, at man lige kan bruse sig over bagefter. Der organiseres jævnligt filmforestillinger, koncerter og aktiviteter for børn.

Žluté lázně er åbent dagligt fra begyndelsen af maj til slutningen af september fra klokken 8-22. Der er en beskeden entrébetaling. Tjek hjemmesiden for den aktuelle pris.

Mange faciliteter kan bruges gratis, andre betaler man leje for, men priserne er lave.

Žluté lázně er et skønt sted at besøge om sommeren, og der er noget for hele familien.

Podoli Svømmeanlæg

Tæt på Žluté lázně befinder Prags største svømmestadion sig. Tag en sporvogn til ved stoppestedet Kublov (linje 2, 3, 17 og 21). Anlægget består af to swimmingpools på 50 og 33 meter udenfor og også en indendørs pool på 50 meter. Der er åbent helt året. For ekstra betaling kan man få massage og gå i sauna. Der findes vandrutsjebaner, legeområde osv. , og en familie kan tilbringe en skøn dag i anlægget. Man behøver hverken at sulte eller tørste, der er selvfølgelig servering af både mad og drikke til venlige, tjekkiske priser.

Entréprisen kan findes på hjemmesiden.

Podolí Swimming Center

Podolská 74

147 50 Praha 4 – Podolí

https://pspodoli.cz/en/

Náplavka

Den del af flodbredden som strækker sig fra Det Dansende Hus og så ca. en kilometer mod syd, kaldes i daglig tale Náplavka. Området begynder ved broen Palackého most og strækker sig til jernbanebroen, som også kaldes ”Jernbroen” (Železniční most) på tjekkisk. Det er tæt nok på absolut centrum til, at man sagtens kan gå dertil, eller man kan tage en sporvogn (2, 3, 7, 17, 21) til stoppestedet Výtoň ved den fjerneste ende af området og så spadsere tilbage mod centrum.

I sommerhalvåret er her hver lørdag et stort Farmers’ marked, hvor lokale producenter sælger frugt, grønt, honning, vin, og en lang række andre spændende specialiteter.

I sommerhalvåret får Náplavka nærmest sit eget liv. Utallige fastliggende både tilbyder mad og drikke i forskellige afskygninger, og priserne er så lave, at de lokale flokkes hertil og skaber en helt speciel atmosfære. I den sydligste ende er der oven i købet en stor båd med mulighed for at sejle i kajak eller spille beachvolley – på selve båden.

Byen har nu også renoveret nogle af de rum under vejen, som tidligere var depoter og lignende, sådan at de kan benyttes til gallerier og hippe caféer – det er planen, at disse også kan være åbne om vinteren, så der er liv året rundt. Underligt nok er der ikke så mange turister, der har opdaget Náplavka, så selv om området er stort og iøjnefaldende, kan du alligevel godt betragte dette som et vaskeægte ”insidertip”, lige i byens hjerte

På trods af, at Náplavka ligger meget tæt på absolut centrum, kommer der overraskende få turister.

Smichovska Náplavka

På modsatte side er flodbredden også ved at udvikle sig til et livligt område. Også her er der nu indrettet mere permanente serveringssteder, og så er det desuden her, man meget ofte i weekenden finder diverse madfestivaler, oftest med et overordnet tema, som f. eks. ”Sydamerika”, Asien” ”Sæson for svineslagtning”, ”Fisk og skaldyr”, ”Vegetarisk og vegansk”, ”Streetfood” og så videre. Der er ofte en lille entrébetaling til festivalerne, men det er mindre end 50 kroner.

Tag en sporvogn til stoppestedet Zborovska, nogle få minutters gang fra Smichovska náplavka. Linjerne 4, 5, 7, 10, 11, 12, 13, 16, 20, 21 og 26.

En af de mange madfestivaler på Smichovska Náplavka

Børnenes Ø (Dětský  Ostrov)

Har du børn med til Prag, så kan I tilbringe en dejlig dag på Børnenes Ø (Dětský  Ostrov). Der er fri adgang til øen, og den er efter en stor renovering i 2018 nu nærmest én stor legeplads fuld af legeredskaber og udfoldelsesmuligheder. Der er et stakit rundt om legeområdet, så selv om det ligger på en ø i floden, er det sikkert at tage de mindste med dertil. Foruden legepladsområderne, som delvist er indrettet efter alder, er der en fodboldbane med kunstgræs, volleyballbane og basketball-bane. Adgangen til øen er fra den side af floden, hvor slottet ligger, lige ved siden af broen Jiraskuv Most. Man skal over en lille bro, som også leder til restauranten Manu Risto & Lounge, så ser du restauranten, er I gået rigtigt. Læs mere om Børn I Prag i denne artikel.

Legeområderne er åbne 8-20:30 fra maj-september og 5-17 fra oktober-april.

Vil I tage offentlig transport, så er det med sporvogn til stoppestedet Svandovo Divadlo. Linjerne 1, 9, 10, 11, 12, 13, 15, 20, 25.

Dětský  Ostrov på Google Maps

Børnenes Ø

Karlsbroen – Karlův most

Der er vist ingen tvivl om, at Karlsbroen er Prags bedst kendte seværdighed.

Broen er planlagt og igangsat af den væsentligste regent i landets historie, Kejser Karl Den Fjerde – deraf navnet på broen. Byggeriet begyndte i 1357 – faktisk kender man tidspunktet for nedlæggelsen af grundstenen, nemlig d. 9/7 1357 klokken 5:31 om morgenen. Kejserens vigtigste rådgivere, numerologer og astrologer havde udregnet, at planeternes stilling var ideel og talkombinationen (dato og tidspunkt) havde en særlig kraft, fordi de udgør et palindrom: 135797531. Stedet, hvor broen ligger, er det første sted, man har forbundet de to flodbredder i Prag, men Karlsbroen er faktisk den tredje bro her. Da man forbandt de to flodbredder og skabte bedre adgang fra øst mod vest, betød det samtidig en stor fremgang for byens forretningsmuligheder.

Broen har været meget igennem i sit lange liv, bl.a. har oversvømmelser beskadiget nogle bropiller et par gange, og også 30-års krigen, hvis sidste og afgørende slag i Prag var netop på Karlsbroen i 1648, gav nogle skader. Men hver gang er den blevet repareret, og den står der endnu.

Der er som regel et mylder på broen, men hvis du vil have den lidt mere for dig selv, skal du bare stå op lidt tidligere. Forskellen mellem klokken 8 og klokken 11 er enorm.

De 30 helgenstatuer er væsentligt nyere end selve broen, de fleste af dem kom til i 1700-tallet. Især statuen af Den Hellige Jan fra Nepomuk tiltrækker sig stor opmærksomhed, fordi man ”skal” røre ved de to messingrelieffer på forsiden. Få forklaringen og masser af andre spændende historier på en privat byrundtur med Prag Eksperten.

Karlsbroen
Udsigt til Karlsbroen fra Restaurant Mlynec – læs mere om den oplevelse her: Restaurant Mlynec, Gourmet ved Karlsbroen

Floden i Prag – Lod ‘Pivovar

Når vi fortsætter langs floden i samme retning som strømmen, så finder vi 3 broer efter Karlsbroen det fortrinlige mikrobryggeri, Lod’ Pivovar, som ligger på en båd, der er forankret ved flodbredden. Der brygges 6-7 slags øl på selve båden, og de er ret forskellige, lige fra almindelige pilsnertyper til ales og nogle gange f.eks. frugtøl. Udvalget skifter, men stedets bedste pilsnerøl og den prisvindende sorte øl, Monarchie, er faste på ølkortet og med god grund. De er fremragende og efter min mening nogle af de bedste øl i Prag. Priserne er helt lokale, og i skrivende stund koster de fleste af dem under 20 danske kroner for ½ liter.

Maden ombord kan også anbefales.

Du finder båden lige ved broen Štefánikův most, og du kan også komme dertil med sporvogn 6, 8, 15 og 26 til stoppestedet Revolucni et par hundrede meter derfra.

https://www.lodpivovar.cz/

Sort øl på Lod Pivovar

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!

Alle indlæg i Blog og guide – de mest læste først

 1. Information om Corona i Prag og Tjekkiet
 2. Markeder i Prag
 3. Om Prag Hoteller
 4. Restauranter i Prag – gode spisesteder
 5. Prag 2 – Vinohrady: Restauranter i overflod
 6. Metro og sporvogne i Prag
 7. The Eatery – bedst værdi for pengene i Prag?
 8. Valuta i Tjekkiet: den tjekkiske Koruna
 9. Floden i Prag: Moldau (på tjekkisk Vltava)
 10. Bilist i Prag og Tjekkiet – kør selv ferie
 11. Prags Distrikter – hvor skal man som turist bo i Prag?
 12. Jul og julemarkeder i Prag
 13. Restaurant Mlýnec – gourmet ved Karlsbroen
 14. Børn i Prag
 15. Ngô restaurant – Vietnamesisk familiedrevet restaurant
 16. Velkommen til Stalinstadt (i dag: Eisenhüttenstadt)
 17. En halv dag ved Vyšehrad – med og uden kunstig intelligens
 18. Ribs of Prague – restaurant med speciale i ribben
 19. Kort over Prag
 20. Restaurant Grand Cru, Prag 1 (anmeldelse)

Du vil måske synes om…

0 kommentarer

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!