Markeder i Prag

af | 17. mar, 23 | Prag Guide

Læs om asiatiske markeder, loppemarkeder, lokale markeder med fødevarer og andre spændende alternativer til Det Gule Marked i Prag.


Bed om tilbud på hotel

Bed om et uforpligtende tilbud på hotel i Prag med gode priser. Altid med morgenmad, altid med vejledning på dansk, få svar på dine spørgsmål, personlig betjening og selvfølgelig hjælp til parkering eller transport fra lufthavnen. Skriv til laus@prag-hoteller.dk – hellere i dag end i morgen

Hvad skete der med ”Det Gule Marked” i Prag?

I de år, jeg har beskæftiget mig med danskeres rejser til Prag, er det emne, jeg oftest er blevet spurgt om, ”Det Gule Marked i Prag”. Det officielle navn er Pražská tržnice, og jeg har aldrig hørt mennesker fra andre lande end Danmark referere til det som Det Gule Marked.

På “Det Gule Marked i Prag” med mine forældre i 2006

Man skal jo normalt ikke starte med at give en skuffende information, men det er jeg desværre nødt til: Det Gule Marked findes ikke mere. I de seneste år svandt det mere og mere ind, og til sidst forsvandt de sidste af de boder, som har tiltrukket tusindvis af danske gæster.

Hvorfor lukkede Det Gule Marked i Prag? Jeg kender ikke den officielle begrundelse, men jeg tror, der er tre grunde, som tilsammen har betydet, at det ikke længere kunne overleve:

1.       Den generelle levefod og købekraft i Prag er blevet langt bedre over årene, og efterspørgslen for de billige varer på markedet blandt lokale er uden tvivl skrumpet ind. Når jeg talte med lokale om markedet, brød de sig ikke om det.

2.       Et trækplaster for mange danske turister var kopivarer, og de er som bekendt ikke lovlige at sælge. De lokale myndigheder har skredet hårdere og oftere ind overfor dette salg.

3.       Det kom i 2016 en lovgivning (EET) i Tjekkiet, som betyder, at salg skal registreres elektronisk og online med det samme, salget finder sted. På den måde kan myndighederne reducere sort økonomi. Denne lovgivning har muligvis ikke passet så godt sammen med forretningsstrategien på markedet.

Som nævnt, ovenstående er mine gæt, jeg kan ikke finde kilder, som præcist fortæller, hvad der skete.

For de, som holder af mere lokale varer eller elsker lokale vaner, vil jeg meget varmt anbefale at besøge Hal 22 på markedet – her er der kommet et fantastisk Farmers’ market, hvor man kan købe frugt, grønt, ost, fisk, krydderier, hjemmelavede specialiteter og også forskellige brugsgenstande.

GENERELT: Forvent IKKE, at du kan betale med andet end kontanter på markeder i Prag. Det vil altid være muligt at finde en hæveautomat, så du kan forstærke din kontante beholdning, hvis du får brug for det. Læs på min side om valuta og veksling i Prag, hvad du skal være opmærksom på, når du hæver penge.

Alternativer til Det Gule Marked i Prag:

Der findes ikke markeder, som præcist udfylder samme rolle som ”Det Gule”, men for de særligt interesserede, vil SAPA og det Vietnamesiske marked i bydelen Malešice ved busstoppestedet Tiskařská være spændende.

SAPA – blandt danskere kendt som ”Det Sorte Marked” i Prag

Jeg ved ikke, hvorfor danskere gerne vil give markederne i Prag farver, men jeg er nødt til at nævne dem, for ellers vil man måske ikke forstå, hvad jeg taler om.

SAPA markedet er enormt, og for de særligt interesserede er det et besøg værd

SAPA er et meget stort marked, som først og fremmest er til engroskøb for byens mange små butikker. Faktisk er det Centraleuropas største asiatiske marked, og derfor vil man også se varebiler fra nogle af nabolandene. Markedet er så stort, at det er en by i byen, men med sin helt egen eksotiske atmosfære.

Markedets mange boder og butikker drives først og fremmest af vietnamesere, som udgør den største ikke-vestlige befolkningsgruppe i Tjekkiet. På markedsområdet finder man nogle meget store haller, hvor boder med tøj, sko, tasker, køkkenudstyr, solbriller og andre varer, som ikke er fødevarer, ligger side om side. Der er boder, som kun sælger f.eks. sokker eller undertøj – men rigtig meget af det. De fleste beklædningsgenstande sælges i pakker med f.eks. 16 stk. af samme t-shirt, men i forskellige størrelser, og det samme gælder også sko. Derfor, hvis du ser en bod, der ser spændende ud, så spørg først, om de er villige til at sælge varer enkeltvis, for hvis de ikke er det, er det lidt trist for dig at forelske dig i en skjorte og et par sko, hvor du så må købe et dusin, som du næppe har brug for. Når du har været der et stykke tid, begynder du sandsynligvis at spotte, hvor der er muligheder for enkelt-køb.

Hvis du i meget høj grad ligner en turist, kan det forekomme, at du bliver spurgt, om du vil ind i en container. Det er i givet fald kopivarer og lignende. Det sker ikke altid, og jeg vil i øvrigt lade det være op til dig selv at vurdere, om det er OK eller ej. Farligt er det ikke, du bliver hverken overfaldet eller berøvet.

Hallerne er ENORME, og det er antallet af boder også. Derfor, når du går rundt, så er det en god idé at lave et notat af koordinaterne, hvis du forestiller dig at vende tilbage til en bestemt bod – ellers finder du den aldrig. Gangene i én retning har bogstaver, og gangene i den retning, som går på tværs har bogstaver, så du kan måske finde tilbage til f.eks. ”E4”.

De nævnte haller ligger i midten af markedet. Udenom dem og ”bagved” (lidt op ad bakke) ligger en række butikker, du også bør tage et kig på. Nogle af dem sælger asiatiske fødevarer, og det er spændende at kigge på, selv om man måske ikke vil købe noget. Du skal næppe bruge hverken hønsefødder eller fiskehoveder, men laver du asiatisk mad derhjemme en gang imellem, så er det værd at kigge på krydderier, risnudler, fiskesauce og andre ingredienser, du måske står og mangler.

Der er også en masse butikker, som man nok i gamle dage ville kalde ”en blandet landhandel”. De fleste af dem har et skilt, som siger ”Domácí potřeby”, hvilket mere eller mindre kan oversættes til ”ting til hjemmet”. Her kan man i langt de fleste sagtens købe ting enkeltvis, og der er masser at kigge på. Når jeg har været der med gæster, er de aldrig gået tomhændede derfra. Skal jeg nævne i flæng, hvad man f.eks. kan finde der, så bliver listen lang, men her er nogle af tingene: hundelegetøj, skruetrækkere, grydeskeer, læsebriller, engangslightere, bageforme, legetøj til børn, legetøj til voksne, e-cigaretter, vaser, køkkenure, sytråd, kunstige blomster, tallerkener, elektronik i mange afskygninger, orientalske trævarer og nips, mobiltelefonholdere og meget, meget mere. Jeg synes, disse butikker er sjove!

Mad på SAPA/Det Sorte Marked

På SAPA er der et utal af små asiatiske restauranter, og for mig er det nærmest obligatorisk at spise et måltid, når jeg er der. Den bedst kendte vietnamesiske specialitet er den mættende og lækre suppe Pho, som kan fås med kylling, oksekød eller tofu. Det er en stor portion med nudler og grønt, og den spises med ske og med pinde. Man kan også få en gaffel. Der findes masser af andre retter og som regel også mere ”almindelig” fast food, hvis man har nogen med, som ikke er så meget for det eksotiske. De fleste af restauranterne er ganske enkle i indretningen og ser måske lidt slidte ud. Det lader jeg mig ikke skræmme af, jeg synes bare, det er autentisk. Der findes også en ”pænere” og langt større restaurant på området – den hedder Dong Do. Spisekortet er også på engelsk. Priserne er en smule højere, men det betyder bare at den er billig i stedet for meget billig. Et besøg værd!

Grillet and med risnudler og andesuppe på restaurant Dũng Liên i SAPA

Sådan kommer du til SAPA/Det Sorte Marked:

Med bil er det enkelt. Stil din GPS til adressen Libušská 126, 142 00 Praha 4 – så kommer du til området. Bare kør helt ind (men langsomt, der er fodgængere overalt) – med lidt tålmodighed skal du nok finde et sted at parkere. Med offentlig transport: Tag metroens Linje C (”Rød linje”) til stationen Kačerov. Herfra skal du fortsætte med bus nr. 113 eller 333 til stoppestedet Sídliště Písnice, lige udenfor markedet. Når du forlader metroen i Kačerov kan du jo ”ramme” enten den rigtige eller den forkerte side af vejen. Tjek bussernes køreplaner. Står Sídliště Písnice under Kačerov på køreplanen, står du på den rigtige side. Er det omvendt, må du over på den anden side af vejen.

Markedet ved Tiskařská i bydelen Malešice

Dette marked minder meget om SAPA, det er bare ikke nær så stort. Forvent nogenlunde samme varer og husk at spise et godt måltid. Rådene vedr. SAPA gælder også her, og jeg vil derfor ikke beskrive det igen. Malešice er lidt tættere på centrum. Du kan også køre dertil.

Med Bil: Sæt GPS efter vejnavnet Tiskařská. Skal du bruge et vejnummer, kan du evt. bruge Tiskařská 12, som er tæt på markedet. Du må se, om der er et oplagt sted at parkere, det plejer ikke at være så vanskeligt.

Med offentlig transport: Tag Metroens linje A (”Grøn linje”) til stationen Depo Hostivař. Her skifter du til bus nr. 171, som du tager til stoppestedet Tiskařská, et par hundrede meter fra markedet.

Loppemarked i Prag:

Man skal stå tidligt op for at få fingre i de bedste loppefund!

Centraleuropas største loppemarked: Bleší trhy Praha (betyder Prags loppemarkeder)

Hver lørdag og søndag morgen er der et meget stort loppemarked (og skrammelmarked) i bydelen Hloubětín i Prag 9. Markedet er i meget høj grad en blanding af alt muligt, både professionelle og private kommer og sælger ting. Så du kan forvente både bagagerumsmarked, kræmmermarked, blandet elektronik, brugte bildæk, brugt tøj, forskellige kolonialvarer og meget andet. Det er vanskeligt at lave en liste, for det skifter fra weekend til weekend. Der er åbent fra klokken 6-14. Kom helst nogenlunde tidligt, faktisk så tidligt som du orker. Der er boder med mad og drikke. Der er en lille entré for at komme ind, mindre end en dansk 20’er.

Markedets hjemmeside: http://blesitrhy.cz/?lang=en

Markedets Facebookside: https://www.facebook.com/BlesiTrhyPraha/

Med Bil: Adressen er U Elektry 7. Find parkering i nærheden. Med offentlig transport: Tag metroens Linje C (”Rød linje”) til stationen Florenc, skift til sporvogn nr. 8 og stå af på stoppestedet U Elektry

Farmers’ Markets

De lokale handler gerne på Prags mange Farmers’ Markets

I de senere år er der kommet en øget interesse for, hvilke råvarer man bruger, og hvor de kommer fra, og derfor er der opstået en lang række af disse markeder – i gamle dage i Danmark ville man nok have kaldt dem grønttorvet, men det er mere end det. Der er selvfølgelig frugt og grønt, som regel lokalt dyrket og derfor i sæson. Men der er også boder med meget andet, f.eks. vin, honning, krydderier, brød, røget kød, delikatesser, ost, kunsthåndværk osv. Det skifter fra marked til marked og fra dag til dag. De lokale holder af at komme på markederne, og der er altid mulighed for at få noget at spise og drikke. Det er hyggeligt at besøge markederne, og måske man ender med at blive fristet – ellers kan man nappe sig en snack og en forfriskning og nøjes med at betragte de lokale.

Bemærk at de udendørs markeder ikke holder åbent om vinteren. Det skifter lidt fra marked til marked, men forvent, at de er åbne april-oktober.

Denne liste er ikke fuldstændig – og jeg tør ikke garantere, at de ikke kan finde på at have andre åbningsdage end de nævnte:

Lørdagsmarked på Náplavka:

Det største og mest kendte og i centrum af byen. Her er der flere turister end ved de andre, og som regel masser af mennesker. Åbent 8-14.
Rašínovo nábřeží, Praha 2, sporvogn 2, 3, 7, 17 eller 21 til Výtoň

Farmářské tržiště Heřmaňák:

Marked på adressen Řezáčovo náměstí. Åbent lørdage 8-14. Facebook: https://www.facebook.com/FThermanak/
Tag metro til stationen Vltavska

Trhy na Jiřáku:

Stort og meget populært marked på pladsen Jiřího z Poděbrad. Åbent onsdage og fredage 8-18 og lørdage 8-14.
Absolut et besøg værd.
Hjemmeside: https://trhyjirak.cz/
Facebookside: https://www.facebook.com/trhyjirak/
Metro eller sporvogn til Jiřího z Poděbrad

Pražská tržnice, Hal 22

Stor hal der, hvor man tidligere fandt ”Det Gule Marked”. Fordi det er indenfor, er der åbent året rundt, mandage-fredage 8-17, lørdage 8-14. Skønt udvalg, god stemning.
Hjemmeside: https://www.prazska-trznice.cz/zeleninovy-trh
Tag metro til stationen Vltavska, gå mod venstre langs sporvognsskinnerne.
Eller sporvogn 1, 6, 12, 14, 17 eller 25 til Pražská tržnice

Marked i absolut centrum af Prag

Prags ældste marked

I bydelen Stare Mesto (Gammel By) finder man i gaden Havelska dette lille marked, Havelské tržiště, som både sælger frugt/grønt, souvenirs og gaver. Det er Prags ældste marked, men besøges af flere turister end lokale. Normalt er der åbent alle dage 7:30-18:30

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!

Alle indlæg i Blog og guide – de mest læste først

 1. Information om Corona i Prag og Tjekkiet
 2. Markeder i Prag
 3. Om Prag Hoteller
 4. Metro og sporvogne i Prag
 5. Restauranter i Prag – gode spisesteder
 6. Valuta i Tjekkiet: den tjekkiske Koruna
 7. Prag 2 – Vinohrady: Restauranter i overflod
 8. The Eatery – bedst værdi for pengene i Prag?
 9. Bilist i Prag og Tjekkiet – kør selv ferie
 10. Floden i Prag: Moldau (på tjekkisk Vltava)
 11. Prags Distrikter – hvor skal man som turist bo i Prag?
 12. Børn i Prag
 13. Jul og julemarkeder i Prag
 14. Restaurant Mlýnec – gourmet ved Karlsbroen
 15. Velkommen til Stalinstadt (i dag: Eisenhüttenstadt)
 16. Restaurant Grand Cru, Prag 1 (anmeldelse)
 17. Kort over Prag
 18. Ngô restaurant – Vietnamesisk familiedrevet restaurant
 19. En halv dag ved Vyšehrad – med og uden kunstig intelligens
 20. Ribs of Prague – restaurant med speciale i ribben
 21. Appen, du bare MÅ have: PID Litačka

Du vil måske synes om…

2 Kommentarer

 1. Lars Gren

  Hej, tak for en rigtig god hjemmeside om Prag, her finder jeg en del spændende oplysninger.

  Jeg har et spørgsmål ang. SAPA “det sorte marked” hvordan er mulighederne for at købe Julevarer engros? Nu handler jeg det i Tyskland og Holland men ser en mulighed for at besøge den skønne by igen.
  Mvh
  Lars

  Svar
  • Laus Sørensen

   Hej Lars,

   Tak for de venlige ord!

   SAPA er først og fremmest et engrosmarked, der sælger i relativt store partier, i hvert fald hvis man er privat forbruger.
   Jeg har ikke erfaring med at handle der på den måde, og jeg ved ikke, hvordan de forholder sig til papirarbejdet. Men priserne er lave og varerne rigelige

   Svar

Indsend en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Book dit hotel hos Prag Hoteller

Hvis du ønsker at booke et hotel til en konkurrencedygtig pris hos en dansker, der står til rådighed med råd og vejledning og har boet i Prag siden 2007, arbejdet med Prag som rejsemål for danskere siden 2005 og har opbygget et renommé som hæderlig og troværdig, så bed om et uforpligtende tilbud til din næste rejse allerede nu. Det koster dig intet!